Niczym Magda Gesler wpadamy do waszej kuchni z ebookami pełnymi przepisów z całego świata. Bo przecież literatura to nie tylko sama beletrystyka, tylko też literatura faktu czy książki kulinarne. I właśnie to nimi się dziś zajmiemy. Zastanawialiśmy się jak „ugryźć” ten temat i przedstawić dla was najciekawiej. Naszym rozwiązaniem jest przedstawienie 4 ebooków kulinarnych reprezentujących różne kuchnie świata 🙂 Pokusiliśmy się również o dobranie czytnika do danej kuchni :).
1. Piotr Kasperaszek- Moja grecka kuchnia
Pierwsza pozycja kulinarna to kuchnia grecka. Słońce, błękit morza, otwarci ludzie, a dodatkowo owoce morza, ryby, warzywa i mięsa. Czegoż chcieć więcej :). W ebooku Piotra Kasperaszka znajdziemy przepisy na tradycyjne dania greckie, te najpopularniejsze, jak również te mniej znane. Autor dobrał dania, które są zróżnicowane pod względem stopnia trudności, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Genialnym pomysłem autora jest zaproponowanie, czym można zastąpić składniki, niedostępne w naszym lokalnym sklepie. Zatem oparta na prostych przepisach kuchnia, której sekretem są świeże składniki i aromat ziół stoi przez wami otworem.
Czytnik idealnie pasujący do tego klimatu to bez dyskusji PocketBook Aqua 2. Chyba nie musimy argumentować. Słońce, błękit morza i piaszczyste plaże same to wyjaśniają.
https://czytio.pl/ksiegarnia/ebook/261835/Moja_grecka_kuchnia
2. Kazimierz Ronhard – Kuchnia kreolska
Przed wami propozycja mało znanej Kuchni Kreolskiej. Odzwierciedla ona charakter obszaru, na którym narodziła się ówczesna Luizjana. Kuchnia ta uznawana jest za kosmopolityczną, ponieważ uwidoczniają się w niej wpływy francuskie, hiszpańskie, włoskie, meksykańskie i amerykańskie. Kazimierz Ronhard prezentuje bogactwo kuchni poprzez przedstawienie zupełnie oryginalnych kreolskich receptur jak „gumbo”, „dżambalaja” czy „burgoo”. Kuchnia kreolska charakteryzuje się stosowaniem ryżu jako podstawowego pożywienia, wykorzystaniem ryb i owoców morza oraz zamiłowaniem do aromatycznych przypraw.
Czytnik pasujący do tej kuchni to Kindle 8 Touch, ze względu na wspólne korzenie :).
https://czytio.pl/ksiegarnia/ebook/228672/Kuchnia_kreolska
3. Opracowanie zbiorowe- Kuchnia polska
Teraz kilka słów o naszych rodzimych korzeniach, czyli o kuchni polskiej. Słynie ona ze smaków, które zostały po upodobaniach arystokratów, jak i chłopskich zwyczajów. Na polskich stołach królują wykwintne zupy, mięsiwo ze wskazaniem na dziczyznę i drób. Ważnym aspektem są również przystawki, desery, tradycyjne nalewki czy wina. Autorzy książki skompletowali przepisy z różnych zakątków Polski. Znajdziemy w książce przepisy na dania tradycyjne, najbardziej popularne bądź te, o których już nikt nie pamięta. Autorzy też zamieścili przepisy na tradycyjne nalewki czy wina.
Polska kuchnia to zdecydowanie czytnik PocketBook Touch Lux 3 w złotej odsłonie. Dlaczego? Bo idealnie komponuje się z elitarnością dziczyzny.
https://czytio.pl/ksiegarnia/ebook/178632/Kuchnia_polska
4. Aleksandra Seghi- Domowa kuchnia włoska
Kolejna prezentowana kuchnia to włoskie smaki. Większość z nas kojarzy wyśmienite pizze czy spaghetti, ale przecież to tylko mała część tej wyśmienitej kuchni. Aleksandra Seghi prezentuje w książce przepisy na smakowite, znane bądź miej znane potrawy włoskie. Przepisy są podzielone ze względu na poziom trudności, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Czytnik pasujący do kuchni włoskiej to Cybook Muse Light. Wybraliśmy go, ponieważ proponowana publikacja jest w formie PDF, a czytniki Cybook bardzo dobrze radzą sobie z takimi formatami.
https://czytio.pl/ksiegarnia/ebook/173513/Domowa_kuchnia_wloska
Przeczytaj również:
kuchnia blogowa, http://booklinki.blox.pl/2018/02/55-zup-zimowych-z-bloga-smakujebloxpl-w-Calibre.html