Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Celiakia – autodiagnoza i samodzielne leczenie. Najnowsze badania i ... - Peter H.R. Green, Dorota Morawska

Celiakia – autodiagnoza i samodzielne leczenie. Najnowsze badania i ...

Wydawnictwo: Vital
ISBN: 978-83-8168-316-6
Język: Polski
Data wydania: 26 lipca 2019
Liczba stron: 333
Rozmiar pliku: 3,0 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Nasza cena:
44,40 zł

Dostępne formaty plików:

MOBI , EPUB, PDF

 

Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. Pokonaj celiakię już dziś!

Spis treści

Podziękowania
Nota od Autorów
Wprowadzenie: Co jest ze mną nie tak?

CZĘŚĆ I
CZY JEDZENIE, KTÓRE JESZ, ZJADA CIEBIE?
1. Prawidłowe trawienie
Przewód pokarmowy
Trawienie
Jama ustna
Żołądek
Ruch w jednym kierunku
Trzustka
Wątroba
Jelito cienkie
Wchłanianie
Transport

Gluten: problem z białkiem
Jelito grube (okrężnica)
Gdy prawidłowe staje się chorobliwe
Podsumowanie
2. Przewód pokarmowy w ogniu: celiakia
Celiakia
Czym jest gluten?
Co idzie źle: rola stanu zapalnego
Czym jest transglutaminaza tkankowa (tTG)?
Pole bitwy w jelicie
Przewód pokarmowy w ogniu
3. Jak wpływa na ciebie celiakia?
Ostra postać, czyli „klasyczna”
Atypowa postać celiakii
Utajona postać celiakii
Każdy organizm reaguje inaczej
Problemy jelitowe
Objawy nieprawidłowego wchłaniania
Układowe reakcje zapalne i choroby autoimmunologiczne
Nowotwory złośliwe
4. Skąd mogę wiedzieć, że choruję? Diagnoza celiakii
Alergia pokarmowa a nietolerancja glutenu, a nadwrażliwość na pokarm lub gluten
Diagnoza
Utajona postać celiakii
Badania krwi
Czułość i swoistość
Przeciwciała śródmięśniowe (EMA)
Transglutaminaza tkankowa (tTG)
Deamidowane peptydy gliadyny (DGP)
Selektywny niedobór IgA
Różnice między laboratoriami
Wyniki fałszywie negatywne/fałszywie pozytywne
Endoskopia i biopsja (złoty standard diagnostyczny)
Jak dokładna jest biopsja?
Biopsja skóry
Próba glutenowa
Punktowe testy skórne
Badanie kału
Badanie śliny
Biopsja jamy ustnej
Badanie oddechu
Przyszłość badań
5. Diagnoza różnicowa: dlaczego celiakia pozostaje
niezdiagnozowana?
Na czym polega diagnoza różnicowa celiakii?
Uważasz, że jesteś chory, ale lekarz się z tym nie zgadza
Znalezienie lekarza
Znalezienie właściwej ochrony
6. Dlaczego ludzie chorują na celiakię?
Krótka historia
Kluczowe elementy układanki
Odpowiednie podstawy genetyczne
Szwedzka epidemia
Hipoteza higieniczna
Epigenetyka
Co wiemy?
Dlaczego nie wiemy wszystkiego?

CZĘŚĆ II
WSPÓŁWYSTĘPUJĄCE CHOROBY I POWIKŁANIA
7. Objawy neurologiczne
Układ nerwowy
Neuropatia obwodowa
Badanie przewodnictwa nerwowego (elektromiografia, EMG)
Ataksja
Epilepsja
Zwapnienia wewnątrzczaszkowe:
czynnik rozpoznawania celiakii
Migreny
Inne schorzenia neurologiczne
Paraliż
Co powoduje neuropatie przy celiakii?
Wpływ diety bezglutenowej
8. Nowotwory złośliwe
Związek nowotworów złośliwych z celiakią:
jakie jest ryzyko?
Co powoduje nowotwory?
Sposoby leczenia
Wpływ diety bezglutenowej
Czy powinienem zbadać się pod kątem tego,
czy choruję na nowotwór?
9. Osteoporoza
Kości
Przebudowa szkieletu
Gdy zasoby wyczerpują się
Czy coś mi zagraża?
Co powoduje utratę masy kostnej przy celiakii?
Sposoby leczenia
Wpływ diety bezglutenowej
Dieta i suplementacja
Czynniki resorpcji kości
Hormon przytarczyc (PTH)
Ćwiczenia
10. Depresja
Czym jest depresja?
Co powoduje depresję przy celiakii?
Nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych – kwas foliowy
Wpływ diety bezglutenowej
Linia graniczna
11. Opryszczkowate zapalenie skóry i inne choroby skóry
Czym jest opryszczkowate zapalenie skóry?
Skąd mam wiedzieć, czy jestem chory:
badanie na opryszczkowate zapalenie skóry
Skąd to się bierze: patogeneza
Opryszczkowate zapalenie skóry i inne schorzenia
Sińce
Sposoby leczenia
Leki ogólnoustrojowe
Kremy do stosowania miejscowego
Co powoduje opryszczkowate zapalenie skóry?
Wpływ diety bezglutenowej
Najciemniej pod latarnią
Inne choroby skóry
12. Cukrzyca
Czym jest cukrzyca?
Co powoduje cukrzycę typu 1?
Cukrzyca a celiakia
Sposoby leczenia

Problemy związane ze stylem życia
Czy mój stan zdrowia poprawi się na diecie bezglutenowej?
Badać się czy nie?
13. Niepłodność
Co powoduje niepłodność?
Związek z celiakią: wpływ na kobiety
Związek z celiakią: wpływ na mężczyzn
Co powoduje niepłodność przy celiakii?
Wpływ diety bezglutenowej
Następne etapy
14. Inne choroby autoimmunologiczne i współwystępujące
Co powoduje chorobę autoimmunologiczną?
Na co choruje się najpierw?
Choroby tarczycy
Zespół Sjögrena
Choroba Addisona
Autoimmunologiczne choroby wątroby
Kardiomiopatia
Łysienie plackowate
Toczeń
Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Aftowe zapalenie jamy ustnej
Stwardnienie rozsiane (MS, ang. Multiple Sclerosis)
Zaburzenia ze spektrum autyzmu
(ASD, ang. Autistic Spectrum Disorders)
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi
(ADHD, ang. Attention-Deficit Hyperactivity Disorder)
Schizofrenia
Problemy stomatologiczne
Objaw Raynauda
Choroby genetyczne
Ostatnie słowo

CZĘŚĆ III
ZROZUMIENIE I LECZENIE CELIAKII: MEDYCYNA
15. Co musisz wiedzieć i wykonać po diagnozie
Leczenie pacjenta, a nie lodówki
Poradnictwo żywieniowe w zakresie diety bezglutenowej
Ocena niedoborów żywieniowych
Ocena leczenia
Określenie gęstości kości
Szczepienie na pneumokoki
Badanie członków rodziny
Monitorowanie poziomu przeciwciał we krwi
Powtórzenie biopsji
Badania przesiewowe pod kątem nowotworów złośliwych
Ogólne środki sprzyjające zachowaniu dobrego stanu zdrowia
16. Dlaczego objawy utrzymują się: jestem na diecie,ale nie czuję się lepiej
Nietolerancja laktozy
Niewydolność trzustki
Przerost bakterii
Mikroskopowe zapalenie jelita grubego
Celiakia oporna
Objawy skórne
Jak szybko mój stan się poprawi?
17. Badania kontrolne
Kontrolne badanie krwi
Biopsja kontrolna

Badanie rodziny
Badanie grup wysokiego ryzyka
Badania genetyczne
Endoskopia kapsułkowa

CZĘŚĆ IV
DIETA: CZY JESZ, ABY ŻYĆ, CZY ŻYJESZ, ABY JEŚĆ?
18. Co oznacza życie bez glutenu: podstawy
Jak dużo jest za dużo?
Podstawy nauki o zbożach
Zanieczyszczenie krzyżowe
Podstawowe zasady, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego
Czy otrzymujesz właściwe informacje?
19. Czytanie etykiet
Ustawa o etykietowaniu produktów z 2013 roku
Etykiety
Składniki i dodatki warte zrozumienia
Oznaczenie „bez glutenu”
Badanie na obecność glutenu w produkcie
Etykiety: następne etapy
Pytania, które pozostają
20. Gotowanie bez glutenu
Style gotowania
Gotowanie bez glutenu
21. Jedzenie poza domem
Restauracje
Techniki „powrotu do domu”
Podstawa sosów
Domy innych
Pobyt w szpitalu
Podróżowanie
22. Uroczystości rodzinne
Święta – radzenie sobie z pokusami
Bankiety i wesela
23. Gabinet lekarski i kosmetyczny
Leki na receptę
Witaminy, minerały i inne suplementy
Suplementacja enzymami
Pszenica zielona
Pasta do zębów
Kosmetyki
24. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?
Oszczędzić tłuszcz czy zepsuć ciasto?
Cholesterol/trójglicerydy
Zagrożenia dla dzieci
Łyżka siemienia lnianego
Zagrożenia dla dorosłych

CZĘŚĆ V
ŻYCIE Z CELIAKIĄ
25. Radzenie sobie z dziećmi i młodymi osobami z celiakią
Czynniki, które wpływają na dopasowanie z powodzeniem
Postawy rodzicielskie
Pierwszych pięć lat (od urodzenia do piątego roku życia)
Od szóstego roku życia (od szóstego do ósmego roku życia)
Od dwunastego roku życia (od dwunastego do osiemnastego roku życia, młodzież)
Młodzież z celiakią i cukrzycą typu 1
Młodzi dorośli (studenci college’u i starsi)
Zasady postępowania
26. Dorośli: radzenie sobie ze zmianą
Reakcje na diagnozę
Radzenie sobie z „zakazanym owocem”
Praktyczne wskazówki
27. Badania: znalezienie lekarstwa
Potencjalne terapie
Projektowanie leków
„Po pierwsze, nie szkodzić”
Testy kliniczne
Zapobieganie celiakii w przyszłości
28. Mity i niezbadane obszary
Mity wokół celiakii
Niezbadane obszary
Załącznik A: Przewodnik po składnikach
Załącznik B: Wyjaśnienia dotyczące zbóż
Załącznik C: Interesujące książki i artykuły
Załącznik D: Dane kontaktowe ośrodków medycznych
Załącznik E: Międzynarodowe grupy wsparcia
Załącznik F: Publikacje i źródła

Słowniczek
O Autorach

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 538 392 004
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4 IIIp (budynek WDN)
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »