Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Kuchnia polska dla diabetyków - Dorota Drozd

Kuchnia polska dla diabetyków

Wydawnictwo: RM
ISBN: 978-83-7773-501-5
Język: Polski
Data wydania: 16 września 2015
Liczba stron: 160
Rozmiar pliku: 1,7 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
29,90 zł
Nasza cena:
29,90 zł

Dostępne formaty plików:

MOBI , EPUB, PDF

Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.

Spis treści

List Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków

Od Autorki

Cukrzyca. I co dalej?

ABC szczęśliwego diabetyka

Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?

Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie

PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje

Przepisy podstawowe

Masło czosnkowe

Dip czosnkowy

Sos musztardowo-jogurtowy

Sos vinaigrette

Pesto pietruszkowe

Sól ziołowa

Jajka

„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej

„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka

Omlet śródziemnomorski

Pikantny omlet

Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową

Jajko faszerowane kokosem

Pomidory faszerowane jajkiem

Pasty

Zielona pasta z ricottą

Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone

Pasta z ciecierzycy

„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami

Pasta z zielonego groszku

Awokado na rano i wieczór

Pasta wiosenna przez cały rok

Pasta „Same kokosy”

Pasta „Meksykańska awantura”

Pasta lub pesto z jarmużu

Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii

Pasta fasolowa z ziołami

Pasta warzywna

Pasta drobiowa

Lekko i pożywnie

Owsianka z jabłkiem

Egzotyczny mus

Drink „Prosto z ogrodu”

Śniadaniowy drink

Grzanka owocowa

Wypieki

Rogaliki z pieca

Chleb z orzechami

Paszteciki z orzechami

Słone babeczki z ziołami prowansalskimi

Pikantne placki serowe

Keks z żółtym serem

Ciasto ze szpinakiem

Ryby

Śledzie kapitańskie

Czerwona fasola z anchois

Śledzie marynarskie

Pikantne smażone sardynki

Warzywa

Faszerowana czerwona papryka

Sos serowy do warzyw

Kolorowe łódeczki

Smażona cukinia

Zielone szparagi

„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło

„Ciepła piłka – wariacja brukselska”

Sałatka z buraków

Faszerowane pieczarki

Zielony frykas

Sushi po polsku

Sałatki

Sałatka na dobry humor

Brokułowa fantazja

Sałatka „Święto wiosny”

Sałatka z serem owczym

Sałatka z cieciorki

Malinowa sałatka z cieciorki

Sałatka szpinakowa z kabanosami

Sałatka „Tolerancja”

Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo

Sałatka „Zielone i białe”

Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi

Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche

Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką

Makaronowa wariacja na słodko

Włoska sałatka makaronowa

Sałatka makaronowa z awokado

Sałatka makaronowa z musem z selera

Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”

Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą

Sałatka makaronowa z jarmużem

Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym

Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne

Przepisy podstawowe

Bulion rosołowy

Sos pomidorowy

Salasa do ryb i mięs

„Białe chmurki” do zup i sałatek

Zupy

Zupa wiosenna

Krem pomidorowy na zimno

Zupa szpinakowa z kaszą manną

Zupa z porów

Żurek na zakwasie

Kapuśniak na ostro

Zupa z pieczonych bakłażanów

Krem brokułowy

Zupa na smukłą talię

Zupa z czarnego bzu

Krem z zielonego groszku

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z pasternaku

Zupa „Tango z boczniakiem”

Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto

Dania mięsne

Kurczak grillowany w cytrynie

Roladki schabowe z mozzarellą

Gołąbki bez zawijania

Gulasz wołowy

Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem

Placki z cukinii z szynką

Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Szybkie szaszłyki

Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym

Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi

Wieprzowina z kurkami

Quiche z szynką i serem

Kurczak w sosie szpinakowym

Dania dla wegetarian

Zawijane szparagi

Penne z pomidorami i brokułami

Frittata z kalafiorem

Smażona mozzarella w migdałach

Suflet ze szpinakiem

Placki z cukinii z natką pietruszki

Frytki z selera korzeniowego

Sałatka z grillowanym awokado

„Kaszotto” z warzywami

Kasza jaglana z pomidorami

Zapiekanka z pora i cukinii

Pieczona papryka z kaszą jęczmienną

Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej

Ryby i owoce morza

Rolada rybna

Paella, czyli hiszpański rarytas

Kotlety rybne

Faszerowane kalmary

Naleśniki gryczane z krewetkami

Babeczki z łososia

Zapiekanka z pietruszkowym pesto

Placki z cukinii z wędzoną makrelą

Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą

Knedle rybne z orzechami

Pieczona dorada

Grillowany łosoś na ostro

Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki

Grejpfrut z niespodzianką

Zdrowie w szklance

Koktajl brukselkowy

Zielono mi

Warzywne orzeźwienie

Fresh style

Kalarepka

Mix sałat

Koktajl „pomelowany”

Po włosku

Jarmużella

Trzy setki

Owocowa fantazja

Żółty melonik

Kolorowa moc

Jagodowa bomba

W migdał

Poziomkowe marzenie

Koktajl z soczewicy

Halloween

Małe co nieco, czyli desery

Z nutą kiwi

Borówkowa fantazja

Świeże ananasy z imbirem

Deser „Fusion”

Kruszon z miętą i melisą

Piernik korzenny

Jogurtowa panna cotta

Ciasto gryczano-orkiszowe

Sałatka z miętą i melisą

Koktajl „Fantazja”

Budyń kakaowy z kaszy jaglanej

Muffinki

Cynamonowe keksiki

Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami

Ciasto cytrynowe z sezamem

Cytrynowy sernik z rodzynkami

Pudding jabłkowo-jeżynowy

Letni owocowy przekładaniec

Ciasto z makiem

„Słodcy” pacjenci o książce

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 538 392 004
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »