Wysokoodżywcza żywność -

Wysokoodżywcza żywność

69,60 zł

Dostępne formaty plików: PDF, MOBI, EPUB

Wydawnictwo Vital
ISBN 978-83-8272-804-0
Data wydania 28 sierpnia 2024
Język: Polski
Liczba stron: 556
Rozmiar pliku: 8,0 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment PDF
Język: Polski
Liczba stron: 556
Rozmiar pliku: 10,0 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
Język: Polski
Liczba stron: 556
Rozmiar pliku: 3,8 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
69,60 zł

Dostępne formaty plików: PDF, MOBI, EPUB

Opis

Czy wiesz, że pokarm może leczyć i zapobiegać chorobom przewlekłym? Wysokoodżywcza żywność wprowadzi cię w świat pełnowartościowych pokarmów i suplementów, które leczą schorzenia, w tym choroby autoimmunologiczne. Autorka dzieli się strategiami dietetycznymi opartymi na doświadczeniach zdrowotnych i nauce. Znajdziesz tu przegląd diet: rozdzielnej, wegetariańskiej i wysokobiałkowej, oraz ich wpływ na zdrowie. Dowiesz się, jak dieta bogata w wysokoodżywcze pokarmy, witaminy, minerały, probiotyki i zioła lecznicze wspiera zdrowie oraz odporność. Naturalne składniki, enzymy i fitozwiązki pomagają eliminować stany zapalne i oczyszczać organizm. Wysokoodżywcza żywność to inspiracja do przejęcia kontroli nad zdrowiem poprzez świadome wybory żywieniowe. Odkryj moc zdrowego odżywiania!

Spis treści

Wstęp

 

Część I : Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia

 

1. Zapobieganie chorobom przez żywność

 

1.1 Najważniejsze składniki żywności i ich znaczenie dla zdrowia

Węglowodany jako główne źródło energii

Tłuszcze i ich rola w żywieniu

Białka niezbędne do budowy i regeneracji

 

2. Witaminy i składniki mineralne

Witaminy konieczne dla zdrowia

Składniki mineralne i ich funkcje

 

2.1 Cenne składniki w ziarnach zbóż

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

 

3. Wartość odżywcza i lecznicza żywności

Kaloryczność a wartość odżywcza pokarmów

Ocena wartości odżywczej wybranych produktów

Najbardziej wartościowe składniki w produktach spożywczych

Gęstość odżywcza pokarmu

Potrawy naturalne i ich zalety

 

3.1 Lecznicze i regeneracyjne właściwości pożywienia

Ciemnozielone warzywa skuteczną ochroną przed chorobami

Ryby i ich tłuszcze niezbędne dla zdrowia

 

4. Najcenniejsze wartości warzyw i owoców

Owoce jagodowe bogate w witaminę C i inne składniki

Warzywa cebulowe i ich wartości

Rośliny strączkowe i ich właściwości lecznicze

Marchew, karotenoidy oraz witamina A

Cenne produkty owsiane a cholesterol

Owoce wiśni, czereśni i stany zapalne

 

4.1 Niedoceniane wartości wielu warzyw i owoców

 

4.2 Pokarm bogaty w błonnik cennym składnikiem żywności

Lecznicze właściwości kiełków zbóż i innych roślin

 

4.3 Suplementacja witamin i innych substancji w leczeniu chorób

 

4.4 Zwalczanie bakterii, wirusów i innych mikroorganizmów

 

5. Prawidłowe odżywianie organizmu

 

5.1 Główne zasady zdrowego żywienia

 

5.2 Wybór i łączenie pokarmów

Dieta dla osób z nadwagą, chorych i starszych

Wegetarianizm a zdrowie

Inne ważniejsze diety

 

5.3 Proces starzenia się i długość życia

 

5.4 Poglądy na żywienie w przeszłości i religii

Sposób odżywiania według wybitnych osób

 

5.5 Znaczenie enzymów pokarmowych i ich funkcje

Aktywność enzymów w procesach metabolicznych

Enzymy jako przeciwutleniacze

 

Część II: Terapia chorób przez żywność

 

6. Związek grup krwi z odżywianiem i zdrowiem

Wpływ grupy krwi na układ pokarmowy, metabolizm i odporność

 

6.1 Diety dla czterech grup krwi

Sposób odżywiania grupy krwi 0 – myśliwych

Dieta dla grupy krwi A – rolniczej

Odżywianie zgodne z grupą krwi B

Dieta dla nowoczesnej grupy krwi AB

 

7. Leczenie chorób cywilizacyjnych przez żywność i witaminy

 

7.1 Leczenie chorób cywilizacyjnych w XX wieku i obecnie

Terapia chorób przewlekłych dr. Maxa Gersona

Szkoła zdrowego żywienia dr. Maximiliana Bircher-Bennera

 

7.2 Najnowsze terapie chorób przewlekłych

Leczenie chorób metodą dr. Gersona przez jego córkę Charlotte

Terapia chorób serca i naczyń dr. Deana Ornisha

Leczenie chorób wysokoodżywczą dietą dr. J. Fuhrmana

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

 

7.3 Leczenie chorób sercowo-naczyniowych dietą i suplementami

Cholesterol i jego kontrola za pomocą diety

Zapobieganie zakrzepom i zatorom

Dusznica bolesna (angina pectoris)

Zastoinowa niewydolność serca

Profilaktyka chorób serca i naczyń

 

7.4 Choroby układu pokarmowego

Stany zapalne i nieżyt żołądka

Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego

 

7.5 Choroby narządów oddychania

Grypa i choroby infekcyjne

Angina i jej leczenie

Dychawica oskrzelowa – astma

Ostre potrawy i przyprawy w chorobach układu oddechowego

 

7.6 Cukrzyca i jej leczenie

Terapia w cukrzycy typu 2

 

7.7 Osteoporoza i bolesne problemy z kręgosłupem

Zapobieganie osteoporozie i schorzeniom kręgosłupa

 

7.8 Choroby nowotworowe

Witaminy niezbędne w leczeniu raka

Związki mineralne a zwalczanie nowotworów

Pełnowartościowa dieta a leczenie raka

 

7.9 Schorzenia reumatyczne i artretyczne

Dna i skaza moczanowa oraz ich leczenie

 

7.10 Zapobieganie i leczenie chorób starszych osób

Słabsze funkcjonowanie hormonów i gorszy metabolizm

Zaburzenia sprawności umysłowej i niewydolność nerek

 

8. Prawidłowa dieta fundamentem zdrowia

Składniki wysokoodżywczej diety

Wartościowe pokarmy w diecie

Detoksykacja organizmu

Odżywcze i szkodliwe składniki diety

 

8.1 Żywność jako lekarstwo i suplement

 

Bibliografia