W kuchni Ogińskich - Rimvydas Lauzikas

W kuchni Ogińskich

Rimvydas Lauzikas

23,05 zł

Dostępne formaty plików: EPUB

Wydawnictwo VsI Akademine leidyba
ISBN 978-9955-33-693-8
Data wydania 20 września 2016
Język: Polski
Liczba stron: 128
Rozmiar pliku: 39 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
23,05 zł

Dostępne formaty plików: EPUB

Opis

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego w kontekście gastronomii Rzeczpospolitej Obojga Narodów XVII – XIX w., życie codzienne dworu Ogińskich w okresie XVIII – XIX w., przejawy tradycji gastronomicznych innych członków rodu Ogińskich oraz innych przedstawicieli rodów szlacheckich. Obok tekstów o charakterze historycznym zaprezentowano również zaadaptowane do czasów współczesnych autentyczne przepisy z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego.

Nad powstaniem książki pracowała międzynarodowa grupa specjalistów z Polski i Litwy: historycy:  Rymvidas Laużikas, Arwidas Pacewiczius, Jarosław Dumanowski oraz kucharz Liutauras  Czaprackas. Mamy nadzieję, że doświadczą Państwo smakowitych chwil wraz z Michałem Kleofasem Ogińskim oraz innymi przedstawicielami jego rodu.

Spis treści

Przedmowa

Kuchnia Rzeczypospolitej Obojga Narodów na przełomie baroku i oświecenia

Dworskie stodoły i spiżarnie

Obiad u Ogińskich

Uczta dworska

Dieta Michała Kleofasa

Przepisy kuchni litewskiej z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego

  • Długo duszona karkówka wołowa (Le boeuf à la mode)
  • Ragoût z mostka cielęcego
  • Chłodnik
  • Przecierana zupa marchewkowa
  • Antrykot pieczony
  • Wędzone półgęski
  • Smażone borowiki, grzyby portobello (brązowe pieczarki) lub rydze z ziemniakami
  • Krem kawowy
  • Mus z gorzkiej czekolady
  • Przysmak jabłkowy
  • Baba migdałowa
  • Zupa piwna
  • Kalafior z sosem z bułki tartej
  • Bulion wołowy
  • Tort cielęcy albo pasztet w cieście
  • Karkówka wieprzowa z warzywami
  • Gorący mus ananasowy
  • Karp po polsku
  • Ragout z warzyw wiosennych
  • Pasztet z wątróbki kaczej

Dawne jednostki miary, pieniądze, słowniczek

Bibliografia

O książce

O autorach

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »