Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki - Ksawery Burski

Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki

Ksawery Burski

42,00 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI

Wydawnictwo Wydawnictwo Akademickie Dialog
ISBN
Data wydania 13 kwietnia 2021
Język: Polski
Liczba stron: 257
Rozmiar pliku: 3,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
Język: Polski
Liczba stron: 257
Rozmiar pliku: 8,0 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
42,00 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI

Opis

Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.

Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »