Smak wolności - Opracowanie zbiorowe

Smak wolności

Opracowanie zbiorowe

15,33 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI

Wydawnictwo Tygodnik Powszechny
ISBN
Data wydania 3 czerwca 2019
Język: Polski
Liczba stron: 383
Rozmiar pliku: 8,0 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
Język: Polski
Liczba stron: 383
Rozmiar pliku: 18,0 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
15,33 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI

Opis

Spełnione marzenia i zmarnowane szanse, momenty wielkich wzlotów i spektakularne wpadki, mnóstwo pracy (a czasem jej brak) i szalona zabawa, branie odpowiedzialności i próby ucieczki od niej. Nasze życie na wolności. To, jak ono wygląda, zawdzięczamy sobie samym, ale i temu, że w 1989 r. również nasz kraj stał się wolny. A ponieważ o wolności ojczyzny próbujemy mówić tym samym językiem, co o wolności osobistej, pewnie trudno się dziwić, że 30. rocznica tamtych wydarzeń odbywa się bez fanfar, a dla niemałej części naszych współobywateli wydaje się wręcz okolicznością kłopotliwą.

W wydaniu, które oddajemy w Państwa ręce, nie ma oczywiście pełnego bilansu minionego trzydziestolecia, nie ma też łatwych przepisów na to, czy i co można było zrobić lepiej. Prosta rzecz: nie ma także fantazji o spisku czy zdradzie, bo pamiętamy przecież, że wśród architektów przemian byli ludzie „Tygodnika” – że zasiadali przy Okrągłym Stole i w pierwszym niekomunistycznym rządzie albo że są współtwórcami preambuły do naszej Konstytucji.

Czego w takim razie mogą się Państwo spodziewać? Tego, co w „Tygodniku” najlepsze – dobrze postawionych pytań bez założonych z góry odpowiedzi. Świetnie napisanych tekstów i rzetelnie poprowadzonych rozmów. Spotkań z ludźmi, którzy – na bardzo różnych poziomach – polską wolność kształtowali, albo wizyt w miejscach, które o tej wolności mogą zaświadczyć.

Poznają Państwo chłopaka z wielodzietnej rodziny zjeżdżającego na nartach z K2, zakonnicę adoptującą niepełnosprawnego intelektualnie chłopca, wielkiego malarza hodującego kury. Piłkarza i psychoterapeutę, chemika i blogerkę kulinarną, arcybiskupa i kwakierkę, aktorkę i ekologa...

Część z tych opowieści miało już swoją premierę. Część – jak np. przejmujący wywiad z Danutą Wałęsą albo ułożony przez Olgę Drendę spis symboli trzydziestolecia – oddajemy do druku po raz pierwszy. Zdarza się i tak, jak w przypadku Andrzeja Stasiuka, który prawie trzy dekady po swoim reporterskim debiucie na łamach „TP” wraca do opisywanego wówczas pegeeru.

Zatytułowaliśmy to wydanie „Smak wolności”, nie przesądzając, jak komu smakowała. Wszystkich jednak zapraszamy do lektury.

Michał Okoński, redaktor wydania

Spis treści

Spis treści:

TU KAŻDY MA SWOJE K2
Joanna Kulig i Katarzyna Kubisiowska
Cecylia Malik i Adam Robiński
Bartek Dobroch i rodzina Bargielów
Michał Okoński i Jakub Błaszczykowski
Anna Dziewit-Meller

KRAJ ZIELONYCH KATEDR
Filip Springer i Adrian Stachowski
Beata Chomątowska
Marek Rabij
Adam Wajrak i Michał Olszewski

JAK ŻYĆ I NIE ZWARIOWAĆ
Lechosław Herz i Adam Robiński
Joanna Gomułka i Justyna Dąbrowska
Piotr Mucharski
Bogdan de Barbaro i Kalina Błażejowska
Kora i Szymon Hołownia

WRACAJĄ DO DZIŚ
Andrzej Stasiuk
Jerzy Pilch
Anna Goc
Sylwia Urbańska i Katarzyna Kazimierowska
Sławomir Mrożek

JEM, CO CHCĘ
Andrzej Grembowicz i Błażej Strzelczyk
Marcin Napiórkowski
Dawid Podsiadło i Jan Błaszczak
Leon Tarasewicz i Kalina Błażejowska
Jerzy Turowicz
Marta Dymek i Michał Kuźmiński

NAJSŁABSZY POWINIEN BYĆ VIPEM
Elżbieta Isakiewicz
Paweł Reszka
S. Małgorzata Chmielewska i Przemysław Wilczyński
Mariusz Sepioło

WOJNY O PAMIĘĆ NIE WYGRA NIKT
Przemysław Wilczyński
Tadeusz Sławek
Antoni Dudek i Andrzej Brzeziecki
Sylwia Chutnik i Katarzyna Kubisiowska
Marcin Napiórkowski

ALE NAM SIĘ WYDARZYŁO
Danuta Wałęsa i Katarzyna Kubisiowska
Abp Grzegorz Ryś i Maciej Müller
Karol Modzelewski i Rafał Woś
Wojciech Włodarczyk i Rafał Woś
Grażyna Staniszewska i Anna Mateja

30x DRENDA
W wydaniu także: 30 znaków szczególnych 30 lat wolności – opisuje Olga Drenda, rysuje Patryk Sroczyński

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »