Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin - Maria Skłodowska

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

Maria Skłodowska

17,45 zł

Dostępne formaty plików: PDF

Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN 978-83-8220-013-3
Data wydania 2020
Język: Polski
Liczba stron: 255
Rozmiar pliku: 2,4 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
17,45 zł

Dostępne formaty plików: PDF

Opis

 

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin jest skierowany głównie do studentów studiów licencjackich na kierunkach biologia, ochrona środowiska i biotechnologia. Może być przydatny również dla studentów innych kierunków przyrodniczych i rolniczych oraz osób zainteresowanych biologią eksperymentalną roślin.

Ćwiczenia zostały tak opracowane, by zaprezentować studentom podstawowe procesy związane z funkcjonowaniem roślin i ułatwić poznanie ich wzajemnych relacji, co ma istotne znaczenie w kontekście całościowego ukazania procesów biologicznych oraz praktycznego wykorzystania roślin w życiu człowieka. Zakres tematyczny przewodnika poszerzono o zagadnienia z biologii stresu, roślinnych kultur in vitro oraz dotyczące wielorakiego zastosowania związków biologicznie aktywnych. Każdy rozdział rozpoczyna się od krótkiego wstępu teoretycznego przygotowującego do zajęć laboratoryjnych, który ma ułatwić zrozumienie danego procesu lub reakcji, ale może być również użytecznym repetytorium wybranych zagadnień z fizjologii roślin.

Przewodnik zawiera zestaw ćwiczeń, w większości autorskich. Można je wykonać bez zaawansowanej aparatury, a także dowolnie konfigurować w zależności od założeń programowych i warunków laboratoryjnych.

 

Spis treści

 

Przedmowa / 7

Rozdział I. Skład chemiczny roślin. Wykrywanie składników mineralnych w roślinach / 9

Rozdział II. Mineralne odżywianie roślin / 23

Rozdział III. Komórka roślinna jako układ osmotyczny / 31

Rozdział IV. Przepuszczalność błon plazmatycznych / 41

Rozdział V. Daleki transport wody, transpiracja / 53

Rozdział VI. Barwniki asymilacyjne i ich właściwości / 69

Rozdział VII. Reakcja Hilla / 81

Rozdział VIII. Oddychanie / 87

Rozdział IX. Aktywność biologiczna regulatorów wzrostu roślin / 97

Rozdział X. Metabolizm azotowy roślin. Oznaczanie aktywności reduktazy azotanowej / 115

Rozdział XI. Właściwości gleb / 123

Rozdział XII. Kiełkowanie nasion / 133

Rozdział XIII. Allelopatia. Wpływ metabolitów wtórnych na kiełkowanie nasion i wzrost siewek / 143

Rozdział XIV. Aktywność enzymów amylolitycznych w przechowywanych organach spichrzowych / 157

Rozdział XV. Test tolerancji komórek roślinnych na abiotyczne czynniki stresowe / 167

Rozdział XVI. Reakcje roślin na stres abiotyczny / 175

Rozdział XVII. Całkowita zdolność antyoksydacyjna produktów spożywczych pochodzenia roślinnego / 183

Rozdział XVIII. Zawartość kwasu askorbinowego (witaminy c) w warzywach i owocach / 193

Rozdział XIX. Indukcja tkanki kalusowej i pędów przybyszowych w kulturze in vitro fiołka afrykańskiego / 203

Rozdział XX. Metabolity wtórne o znaczeniu prozdrowotnym. Antrazwiązki liści i kultur in vitro aloesu / 209

Rozdział XXI. Analiza jakościowa i ilościowa wybranych metabolitów wtórnych w roślinnych surowcach leczniczych / 221

Załączniki do ćwiczeń / 233

Pytania pomocnicze do powtórki materiału / 247

 

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »