Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej - Paul Saladino, Paul Saladino

Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej

Paul Saladino, Paul Saladino

109,90 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, PDF, MOBI

Wydawnictwo Vital
ISBN 978-83-8168-983-0
Data wydania 16 lipca 2021
Język: Polski
Liczba stron: 452
Rozmiar pliku: 8,4 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
Język: Polski
Liczba stron: 452
Rozmiar pliku: 4,7 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment PDF
Język: Polski
Liczba stron: 452
Rozmiar pliku: 21,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
109,90 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, PDF, MOBI

Opis

Mięsna dieta karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego – „od nosa do ogona”. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora – jedz mięso dla zdrowia!

Spis treści

 

Wstęp

Wprowadzenie

Zagubiona instrukcja obsługi

Początki

Za drugim razem

Cel tej książki

Równanie jakości życia

Część i

Rozdział pierwszy: nasze początki

Sprawy Indiany Jonesa

Jak dużo mięsa jedliśmy?

Ludzie jako łowcy polujący na tłuszcz

Ewolucyjne przystosowanie do spożywania mięsa

Kociołek w twoim brzuchu

Cenna tkanka

Duplikacje genów amylazy

Drapieżnik alfa

Nasze przeznaczenie

Rozdział drugi: nasz największy błąd

Czy dzisiaj naprawdę jesteśmy zdrowi?

Życie społeczności łowiecko-zbierackich

Powrót Indiany Jonesa

Społeczności łowiecko-zbierackie, czy tylko łowieckie?

Część ii

Rozdział trzeci: wojna chemiczna

Przypadek błędnej tożsamości

Miecze, włócznie i topory

Pestycydy w roślinach

Rozróżnianie systemów operacyjnych

Przygotuj się na lekcję chemii

Zwierzęta, które jedzą rośliny

Rozdział czwarty: brokuł – superbohater czy superzłoczyńca?

Uszkodzenie dna

Długotrwałe uszkodzenia

Jak zostaliśmy oszukani?

Ponowne badanie hormezy

Radykalne życie wystarczy

Typy badań

Unikanie pułapek

Rozdział piąty: jednorożce z krainy baśni

Problemy związane ze skutecznością przekonań w zakresie zdrowia

Typ Jamesa Deana

Kurkuma ma swoją ciemną stronę

Procesy detoksykacji w wątrobie

Leczenie przyczyn, a nie objawów

Przyczyny zapalenia

Unikanie flawonoidów

Zaburzanie trawienia

Podział komórkowy i chromosomy

Salicylany – nawet szparagi i kokosy mogą nam zaszkodzić

Obietnica statusu superwampira

Rozdział szósty: atak szczawianów

Toksyczność szczawianów

Wszędzie toksyczne szczawiany!

Szczawianowe kamienie w nerkach

Detoksykacja szczawianów

Rozdział siódmy: o fasoli i chorobie parkinsona

Toksyczne lektyny w warzywach fasolowych

Praca naszego układu pokarmowego

Jak lektyny uszkadzają jelita

Gluten i inne lektyny

Czy lektyny mogą odgrywać rolę w chorobie Parkinsona?

Model Plinko choroby autoimmunologicznej

Czy lektyny mogą sprawiać, że przybieramy na wadze

Paradoks roślin

Kończąc drugą część naszej podróży

Część iii

Rozdział ósmy: mit i. produkty roślinne to superpożywienie

Magiczne składniki odżywcze w pokarmach zwierzęcych

Kreatyna sprawia, że jesteśmy mądrzejsi i silniejsi

Cholina

Karnityna a zdrowie psychiczne

Karnozyna

Pogorszenie zdrowia psychicznego jako skutek diety roślinnej

Przyczyny depresji i lęku

Witaminy i składniki mineralne w produktach pochodzenia zwierzęcego w porównaniu do produktów roślinnych

Witaminy z grupy B i metylacja

Witamina A

Witamina K

Białko

Kwasy tłuszczowe omega-3

Dlaczego dieta wegańska niektórym pomaga?

Problem z pojęciem bioindywidualności

Nasz mózg nie kłamie – pokarmy zwierzęce kontra roślinne

Podsumowanie

Rozdział dziewiąty: mit ii. błonnik jest niezbędny dla zdrowych jelit

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego, ang. Small intestinal bacterial overgrowth, sibo

Dlaczego nie chcesz mieć słabych ścian jelit

Błonnik a rak jelita

Rodzaje błonnika

Błonnik nieustannie atakuje

Czy błonnik wpływa na chudnięcie?

Dżungla wewnątrz nas

Różnorodność mikrobiomu

Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu: więcej niż tylko maślan

Magiczny śluz

Podsumowanie naszej przygody z błonnikiem

Rozdział dziesiąty: mit iii. – czerwone mięso: NIE JEST WROGIEM KOŚCI, NEREK CZY PALCÓW

Co zostało pominięte w rapocie iarc?

Mit dotyczący związków mięsa i nowotworów obalony raz na zawsze

Neu5Gc: brak powodów do obaw

mtor: przełącznik rozwoju molekularnego

Czerwone mięso: z pewnością nie jest wrogiem kości, nerek czy palców

Mit niebieskich stref

Czy nie zachoruję na szkorbut, spożywając wyłącznie żywność pochodzenia zwierzęcego?

Podsumowanie

Rozdział jedenasty: mit iv. – czerwone mięso powoduje choroby serca

Podstawy lipoprotein i cholesterolu

Istotna rola ldl w naszym organizmie

Czy więcej LDL może działać ochronnie?

Ldl w chorobie serca: przestępca czy strażak?

Miażdżyca – chodzi o lepkość!

Kolejna tajemnica dotycząca ldl

Szczupłość (i jej brak) a insulinooporność

Inne przyczyny insulinooporności

Dlaczego poziom ldl rośnie na diecie ketogenicznej?

Czy należy zażywać statyny w przypadku podwyższonego poziomu ldl?

Tmao: owca w wilczej skórze

Tłuszcze nasycone: dlaczego firmy produkujące oleje roślinne mówią, że to coś złego?

Granice raju

Część iv

Rozdział dwunasty: co jeść na diecie mięsnej od nosa do ogona?

Czy spożywanie zwierząt jest etyczne?

Jak stosować dietę mięsną od nosa do ogona

Poziom 1: prawie dieta mięsna

Dieta mięsna a słodziki i przyprawy

Czy nasi przodkowie nie jedli owoców?

Bulwy i jagody

A co z grzybami?

Co pić na diecie mięsnej?

A co z alkoholem?

Godziny posiłków na diecie mięsnej

Poziom 2: dieta mięsna oparta na mięsie i wodzie

Poziom 3: dieta mięsna dla początkujących

A co z rybami i owocami morza na diecie mięsnej?

A co z kurczakiem, indykiem i drobiem?

A co z wieprzowiną?

Poziom 4: dięta mięsna na poziomie średniozaawansowanym

Wspaniała wątroba

Czy można zjeść za dużo wątróbki?

Dlaczego równowaga metioniny/glicyny ma znaczenie?

Poziom 5: dieta mięsna na poziomie zaawansowanym

Inne podroby

Ile podrobów powinniśmy jeść?

Ile białka i ile tłuszczu?

Kości to też mięso!

A co z nabiałem?

Bor: często pomijany, ale cenny minerał

Jak prowadzić radykalny styl życia

Oczyszczanie na diecie mięsnej (ang. Clean Carnivore Reset, CCR)

Studia przypadków i opinie po zastosowaniu diety mięsnej

Podsumowanie

Rozdział trzynasty: najczęstsze problemy przy rozpoczęciu diety mięsnej

Spodnie klęski

Zaparcia

„Grypa ketonowa”

Zmęczenie

Bezsenność

Skurcze mięśni

Nietolerancja histaminy

Problemy z tłuszczem lub czerwonym mięsem

Dlaczego w drogach żółciowych tworzą się kamienie i jak ich unikać

Brak różnorodności

Dieta mięsna a polimorfizm apoe4

Dieta mięsna a mutacja fto

Podsumowanie

Rozdział czternasty: koniec drogi i początek nowego życia

Wpływ spożywania mięsa na środowisko

Końcowe podsumowanie

Końcowe przemyślenia

Często zadawane pytania

Załącznik

PRZYPISY

Podziękowania

O autorze