Miesięcznik Znak nr 776: Jedzenie przyszłości - Opracowanie zbiorowe

Miesięcznik Znak nr 776: Jedzenie przyszłości

Opracowanie zbiorowe

12,90 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, PDF, MOBI

Wydawnictwo Znak
ISBN
Data wydania 2 stycznia 2020
Język: Polski
Liczba stron: 222
Rozmiar pliku: 2,7 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
Język: Polski
Liczba stron: 63
Rozmiar pliku: 5,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment PDF
Język: Polski
Liczba stron: 222
Rozmiar pliku: 6,2 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
12,90 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, PDF, MOBI

Opis

Jedzenie przyszłości

W obliczu postępującej katastrofy klimatycznej oraz rosnącej liczby ludności temat jedzenia wydaje się jednym z najważniejszych wyzwań współczesności. Z jednej strony marnujemy 1/3 światowej produkcji żywności, a z drugiej – co trzeci człowiek na Ziemi cierpi z powodu głodu bądź niedożywienia. W związku z tym kwestia tego, co pojawia się na naszych talerzach, nie może pozostawać sprawą indywidualnego wyboru, lecz, siłą rzeczy, stanowi część ogromnej sieci produkcji i dystrybucji żywności, która wymaga znacznych korekt.

Jak będzie wyglądało jedzenie przyszłości? Które gatunki znikną z powierzchni Ziemi? Jak zmienią się nasze nawyki i praktyki żywieniowe? W jaki sposób możemy uzdrowić obecny system? Czy nowe technologie pomogą nam ochronić planetę?

Poza tym w numerze:
-reportaż „Ostatni Żyd w Afganistanie”
-Antynatalizm i jego argumenty – czy rzeczywiście, jak pisze filozof David Benatar, lepiej byłoby się nie urodzić?
-Karol Wilczyński pyta Dominikę Szkatułę, świecką misjonarkę z Peru, o to, czego Kościół może się nauczyć od Amazonii
-Opowiadanie Olgi Hund, laureatki nagrody Conrada
-Nowa felietonistka: Olga Gitkiewicz, autorka „Nie hańbi” pisze o prokrastynacji
-Wojciech Bonowicz o poezji Justyny Bargielskiej
-duuużo recenzji książkowych

Spis treści

 

Styczeń 2020 NR 776

TEMAT MIESIĄCA

Bardziej być, niż mieć, Zbigniew M. Karaczun w rozmowie z Anną Mateją – 6

Przyszłość jedzenia w liczbach – 14

W kulinarno-kulturowym garnku kipi, Ewa Kopczyńska w rozmowie z Katarzyną Pawlicką – 16

Ludzka natura żywności, Krzysztof Kornas – 24

Czułość dla jedzenia, Marta Sapała – 32

SPOŁECZEŃSTWO–ŚWIAT

Ostatni Żyd w Afganistanie, Jagoda Grondecka – 40

PUBLICYSTYKA

Lekcje z Amazonii, Dominika Szkatuła, świecka misjonarka w Peru, w rozmowie z Karolem Wilczyńskim – 48

FELIETONY

Ogrody pamięci, Janusz Poniewierski – 56

Jak trudno wspinać się na opokę?, Halina Bortnowska – 57

Dziennik Kairosu, Filip Springer – 78

Mówię ci, przesuń się, Olga Gitkiewicz – 79

IDEE

Nie urodzić się wcale, Joshua Rothman (tłum. Marek Maraszek) – 60

Przeciw złudzeniom. Antynatalizm i jego argumenty, Mikołaj Starzyński – 66

Szkoła i dom, Piotr Oczko – 72

STACJA: LITERATURA

Wszystkie miejsca przy stolikach są zajęte, Olga Hund – 80

LUDZIE – KSIĄŻKI – ZDARZENIA

Nowe praktyki, estetyki i sposoby myślenia, Marta Keil i Grzegorz Reske w rozmowie z Arkadiuszem Gruszczyńskim – 90

Poznaj swojego wroga, Kaja Puto – 98

Waruj, siostro, waruj!, Katarzyna Szopa – 101

Wyobraźnia wyzwalająca, Jerzy Franczak – 106

U początków kapitalizmu, Krzysztof Wołodźko – 110

Dwa plemiona, dwa totemy, Michał Przeperski – 112

Noty o książkach – 114

Krótko i węzłowato – 117

Moi, mistrzowie, Wojciech Bonowicz – 118

Znak o znakach, Władysław Buchner – 120

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »