Lektyny - Miriam Schaufler, Miriam Schaufler

Lektyny

Miriam Schaufler, Miriam Schaufler

39,30 zł

Dostępne formaty plików: PDF, MOBI, EPUB

Wydawnictwo Vital
ISBN 978-83-8168-232-9
Data wydania 19 kwietnia 2019
Język: Polski
Liczba stron: 201
Rozmiar pliku: 1,4 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment PDF
Język: Polski
Liczba stron: 102
Rozmiar pliku: 3,6 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
Język: Polski
Liczba stron: 102
Rozmiar pliku: 1,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
39,30 zł

Dostępne formaty plików: PDF, MOBI, EPUB

Opis

 

Rośliny nas nie lubią! Jeśli żyłeś w przekonaniu, że jest inaczej, to pora otworzyć oczy. Aby zapewnić sobie przeżycie mają do dyspozycji bogaty arsenał broni biologicznych. Wśród nich jedną z najgroźniejszych są lektyny, toksyczne białka, które chronią je przed drapieżnikami. Dzięki tej książce dowiesz się, w których popularnych warzywach i owocach występują, poznasz całe spektrum dolegliwości, jakie wywołują, a także nauczysz się technik eliminowania ich z ulubionych jarzyn. Autorzy odpowiadają również na pytanie czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn oraz czy odżywianie zgodne z grupą krwi uchroni Cię przed niebezpieczeństwem związanym z ich spożywaniem. Lektyny – niebezpieczna broń roślin!

Spis treści

Lektyny – gorąca dyskusja

ROŚLINY NAS NIE LUBIĄ

Tak rośliny chronią się przed swoimi wrogami

Kolory, włoski, goryczka i inne mechanizmy obronne

Również rośliny się komunikują

Znaczenie wtórnych substancji roślinnych

Złe dla zwierząt, dobre dla nas?

Przegląd składników antyodżywczych

Lektyny i ich działanie

Jak lektyny oddziałują na organizmy

Mdłości, gorączka i inne objawy zatrucia

Jakie choroby powodują lektyny

Bariera jelitowa i zespół nieszczelnego jelita

Choroby autoimmunologiczne i ich związek z lektynami

Życie wolne od lektyn – tak czy nie?

Pozytywne opisy doświadczeń pozostawiają nadzieję

LEKTYNY W NASZYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Wolne od lektyn i zawierające lektyny produkty spożywcze

Warzywa i rośliny strączkowe

Soja i produkty sojowe

Samodzielnie przygotowane chipsy z pasternaku

Sałata

Algi

Owoce

Zboża i produkty zbożowe

Orzechy i nasiona

Mięso, ryby i owoce morza

Mleko i produkty mleczne

Samodzielnie przygotowany jogurt kokosowy

Zioła i przyprawy

Tłuszcze i oleje

Dodatki, słodycze, cukier i słodziki

W ten sposób można unieszkodliwić lektyny

Możliwość 1. Namaczanie

Możliwość 2. Gotowanie w szybkowarze

Możliwość 3. Wystarczająco długie gotowanie

Możliwość 4. Pozwolenie na kiełkowanie

Możliwość 5. Obieranie

Możliwość 6. Fermentowanie

Tak samodzielnie sfermentujesz warzywa

PLAN 4-TYGODNIOWY

Przygotowanie na wolny od lektyn plan żywienia

Protokół żywienia

Produkty spożywcze i napoje

Wskazówki na temat podanych ilości

Objawy, dolegliwości i odczucia

Twój osobisty protokół żywienia

Plan 4-tygodniowy i jego zastosowanie

Tydzień 1.

Tydzień 2.

Tydzień 3.

Tydzień 4.

PRZEPISY

Śniadanie

Obiad

Kolacja

O Autorach

 

 

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »