Leksykon prawa spółek. 100 podstawowych pojęć - Bartłomiej Gliniecki prof. UG

Leksykon prawa spółek. 100 podstawowych pojęć

Bartłomiej Gliniecki prof. UG

99,00 zł

Dostępne formaty plików: PDF

Wydawnictwo C. H. Beck
ISBN 978-83-8235-467-6
Data wydania 1 stycznia 2021
Język: Polski
Liczba stron: 299
Rozmiar pliku: 4,3 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
99,00 zł

Dostępne formaty plików: PDF

Opis

W Leksykonie w syntetyczny sposób wyjaśniono pojęcia dotyczące prawa spółek.

Są wśród nich nie tylko pojęcia podstawowe z punktu widzenia nauki prawa handlowego i terminologii Kodeksu spółek handlowych, lecz także te spoza języka prawnego, ukorzenione w praktyce obrotu gospodarczego. W konsekwencji pośród setki haseł dotyczących prawa spółek odnaleźć można zarówno te często stanowiące kanwę pytań egzaminacyjnych, jak i pojęcia rzadziej spotykane w tekstach przepisów prawnych, których zrozumienie jest niezbędne do poznania zasad funkcjonowania przedsiębiorców korporacyjnych.

Dobór haseł oraz sposób ich opracowania sprawia, że publikacja może być wszechstronnym źródłem wiedzy.

Przydatna będzie studentom kierunków prawniczych, ale i zarządzania czy ekonomii, w toku których poruszane są zagadnienia odnoszące się do spółek handlowych. Sięgnąć po nią mogą także uczestnicy studiów podyplomowych, absolwenci przygotowujący się do egzaminów na aplikacje prawnicze oraz aplikanci przygotowujący się do wykonywania zawodów prawniczych. Wreszcie Leksykon może stanowić wsparcie dla Czytelników chcących lepiej poznać prawne zasady funkcjonowania spółek handlowych i poszukujących zwięzłego oraz kompetentnego wytłumaczenia pojęć nierozerwalnie związanych z tą problematyką.

Autorami Leksykonu są w większości pracownicy Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego oraz innych szkół wyższych. Większość z nich zdobyła praktyczne doświadczenie, m.in. wykonując zawody prawnicze adwokata czy radcy prawnego.

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »