Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI
Wydawnictwo | RM |
ISBN | 978-83-7147-155-1 |
Data wydania | 7 kwietnia 2025 |
Język: | Polski |
Liczba stron: | 128 |
Rozmiar pliku: | 2,6 MB |
Zabezpieczenie: | Znak wodny |
Fragment: | Pobierz fragment EPUB |
Język: | Polski |
Liczba stron: | 128 |
Rozmiar pliku: | 863,1 KB |
Zabezpieczenie: | Znak wodny |
Fragment: | Pobierz fragment MOBI |
Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI
Właściwości 45 ziół i przypraw o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i prozdrowotnym.
Poznaj prozdrowotne właściwości ziół, które są wokół ciebie – w doniczce w kuchni, w przydomowym ogródku, na łące czy w lesie. Dowiedz się, jak mogą pozytywnie wpływać na twój organizm:
• pomagają przezwyciężyć zmęczenie, senność,
• łagodzą bóle głowy,
• przynoszą ulgę w kłopotach trawiennych,
• mają zbawienny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci,
• wzmacniają odporność,
• korzystnie wpływają na koncentrację i zapamiętywanie.
Gdy w organizmie toczy się przewlekły stan zapalny, choć nie czujemy się chorzy, nasz komfort życia się obniża, zwiększone jest ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, układu krążenia, otyłości oraz chorób autoimmunologicznych lub ich zaostrzenia. Jak temu zaradzić? Sięgnij po pomoc z natury! Z tej książki dowiesz się, czym jest dieta przeciwzapalna i jakie są jej podstawowe zasady. Co to są wolne rodniki i dlaczego nam szkodzą? Jak możemy w naturalny sposób wspierać nasze zdrowie i zapobiegać poważnym chorobom?
Odkryj najcenniejsze składniki prozdrowotne zawarte w roślinach i ich wpływ na nasz organizm. Świat ziół i przypraw nie będzie miał przed tobą tajemnic.
Agata Lewandowska – dietetyczka z kilkunastoletnim doświadczeniem, autorka ponad 20 poradników dietetycznych. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS, ukończyła też liczne kursy i szkolenia. Pisze artykuły, prowadzi warsztaty, wykłady i webinary.
Spis treści
Stan zapalny i dieta przeciwzapalna
Stan zapalny jako objaw i przyczyna chorób
Przeciwzapalne działanie składników roślinnych
Wolne rodniki i stres oksydacyjny
Prozdrowotne właściwości żywności pochodzenia roślinnego
Naturalne składniki kontra suplementacja
Przeciwzapalne zioła i przyprawy
Ashwagandha
Bazylia
Chili
Chmiel
Chrzan
Cynamon
Czarnuszka
Czosnek
Czosnek niedźwiedzi
Czystek
Dziurawiec zwyczajny
Gałka muszkatołowa
Goździki
Imbir
Jeżówka purpurowa (echinacea)
Kardamon
Kminek
Kolendra
Koper włoski
Koperek
Kozieradka
Kozłek lekarski (waleriana)
Krwawnik pospolity
Kurkuma
Lawenda
Lipa
Lubczyk
Majeranek ogrodowy
Melisa
Mięta
Mniszek lekarski
Ogórecznik lekarski
Oregano
Pieprz
Pokrzywa
Rozmaryn
Różeniec górski
Rukiew wodna
Rumianek
Szafran
Szałwia
Trawa cytrynowa
Tymianek
Zielona pietruszka
Wybrana bibliografia