Dostępne formaty plików: PDF, EPUB, MOBI
Wydawnictwo | |
ISBN | 978-83-68088-54-0 |
Data wydania | 17 grudnia 2024 |
Język: | Polski |
Liczba stron: | 69 |
Rozmiar pliku: | 640,9 KB |
Zabezpieczenie: | Znak wodny |
Fragment: | Pobierz fragment PDF |
Język: | Polski |
Liczba stron: | 69 |
Rozmiar pliku: | 216,2 KB |
Zabezpieczenie: | Znak wodny |
Fragment: | Pobierz fragment EPUB |
Język: | Polski |
Liczba stron: | 69 |
Rozmiar pliku: | 266,5 KB |
Zabezpieczenie: | Znak wodny |
Fragment: | Pobierz fragment MOBI |
Dostępne formaty plików: PDF, EPUB, MOBI
„Herbata. Krótka historia orientalnego naparu” to trzecia część serii Kulinarne podróże w czasie. Publikacja w niezwykle ciekawy sposób odsłania historię jednego z najbardziej popularnych napojów na świecie.
Zastanawiasz się, jak rodziła się kultura spożywania herbacianego naparu? Czy wiesz, ile filiżanek tego napoju wypija się na świecie w ciągu jednego dnia? Może zastanawia Cię skąd wzięło się tyle odmian i kolorów herbaty? Albo dlaczego w Polsce używa się słowa „herbata”, podczas gdy w innych krajach bardziej popularna jest nazwa „tea” lub „czaj”?
Niniejszy tekst nie tylko odpowiada na powyżej postawione pytania, ale również przybliża całą drogę, jaką herbata musiała pokonać, aby na stałe zagościć na europejskich stołach. Liczne ciekawostki – jak np. przełomowa rola herbaty w życiu towarzyskim kobiet czy historie herbacianych hochsztaplerów – sprawiają, że publikację czyta się z zapartym tchem.