Dieta zdrowych jelit - Agata Lewandowska

Dieta zdrowych jelit

Agata Lewandowska

34,99 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI, PDF

Wydawnictwo RM
ISBN 978-83-8151-142-1
Data wydania 14 października 2019
Język: Polski
Liczba stron: 208
Rozmiar pliku: 4,6 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
Język: Polski
Liczba stron: 208
Rozmiar pliku: 4,3 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
Język: Polski
Liczba stron: 208
Rozmiar pliku: 4,3 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment PDF
34,99 zł

Dostępne formaty plików: EPUB, MOBI, PDF

Opis

Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji.

Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)?

Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.

Spis treści

8 | Słowo od Autorki

11 | Wszystko dzieje się w jelitach

13 | Jak pracują zdrowe jelita?

14 | Objawy zaburzeń pracy jelit

16 | Jak dbać o jelita?

21 | Mikroflora jelitowa a nasze zdrowie i samopoczucie

23 | Co nam daje mikroflora?

25 | Co to są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki?

26 | Jak dieta wpływa na kondycję mikroflory?

27 | Co negatywnie wpływa na kondycję mikroflory?

29 | Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)

32 | Jak dbać swoją mikroflorę?

35 | Przepisy

43 | Kiedy błonnik pomaga, a kiedy szkodzi?

44 | Źródła błonnika

47 | Wpływ błonnika na zdrowie

48 | Kiedy trzeba ograniczyć błonnik?

49 | Przepisy

57 | Zaburzenia jelitowe i wskazówki dietetyczne

58 | Wzdęcia

63 | Przepisy

70 | Gazy jelitowe

73 | Przepisy

80 | Zaparcia

89 | Przepisy

Spis treści

96 | Zespół jelita drażliwego

100 | Stres i przemęczenie a zespół jelita drażliwego

101 | Wprowadzanie nowych produktów

102 | Przygotowanie posiłków a zespół jelita drażliwego

103 | Postaci zespołu jelita drażliwego

106 | Błonnik a zespół jelita drażliwego

108 | Dieta low-FODMAP w terapii zespołu jelita drażliwego

108 | Dieta uboga w nikiel a ZJD

109 | Przepisy – postać biegunkowa

117 | Przepisy – zaparciowa

124 | Alergie i nietolerancje pokarmowe

124 | Alergia na gluten i pszenicę lub ich nietolerancja

131 | Przepisy

138 | Alergia na białko mleka krowiego

143 | Przepisy

148 | Nietolerancja laktozy

151 | Przepisy

158 | Nietolerancja fruktozy

163 | Przepisy

170 | Nietolerancja FODMAP

177 | Przepisy

184 | Czy na pewno masz alergię lub nietolerancję pokarmową?

188 | Nieszczelność jelitowa, czyli popularne „cieknące jelito”

197 | Przepisy

205 | Wybrana bibliografia

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »