Co jeść, aby być zdrowym - Mark Hyman

Co jeść, aby być zdrowym

Mark Hyman

74,70 zł

Dostępne formaty plików: PDF, EPUB, MOBI

Wydawnictwo Vital
ISBN 978-83-8168-990-8
Data wydania 2 sierpnia 2021
Język: Polski
Liczba stron: 444
Rozmiar pliku: 3,3 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment PDF
Język: Polski
Liczba stron: 444
Rozmiar pliku: 3,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment EPUB
Język: Polski
Liczba stron: 444
Rozmiar pliku: 9,1 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Fragment: Pobierz fragment MOBI
74,70 zł

Dostępne formaty plików: PDF, EPUB, MOBI

Opis

Czy wiesz, ile wartości odżywczych ma twój posiłek? Czy znasz skład produktów żywnościowych, które kupujesz? Dieta jest główną przyczyną śmierci, niepełnosprawności, chorób autoimmunologicznych czy braku odporności. Spożywamy coraz więcej wysokoprzetworzonych produktów powstających na bazie zbóż (pszenicy, kukurydzy, soi). Jeśli zła dieta i współczesny model żywienia są naszym największym zabójcą, to co zrobić, aby zdrowo się odżywiać? Ta książka pomoże ci odróżnić żywność wartościową od tej, która cię zabija. Dopiero po tej lekturze zrozumiesz, co tak naprawdę ci szkodzi i zatruwa twój organizm. Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na obwód twojej talii i zdrowie, ale także na społeczność, planetę i światową gospodarkę. Czy wiesz, co jesz?

Spis treści

Wprowadzenie

Część I Wpływ obowiązującego modelu produkcji żywności na zdrowie i ekonomię

1. Prawdziwa cena jedzenia – wpływ obowiązującego modelu żywieniowego na zdrowie, ekonomię, środowisko i klimat

2. Globalna epidemia chorób chronicznych: rola obowiązującego modelu żywieniowego

3. Globalny zasięg wielkiego przemysłu spożywczego

4. Zmiana polityki fiskalnej w celu przeciwdziałania otyłości i chorobom chronicznym

Część II Brudna polityka wielkiego przemysłu spożywczego

5. Jak wielki przemysł spożywczy i rolniczy kontrolują politykę żywieniową

6. Siła lobby wielkiego przemysłu spożywczego

7. Rząd USA: jego wkład w choroby, biedę, niszczenie środowiska i zmiany klimatyczne

8. Przemysł spożywczy wykorzystuje dzieci i szkoły

9. Agencja Żywności i Leków nie zapewnia nam wystarczającej ochrony

Część III Wojna informacyjna

10. Jak przemysł spożywczy (głównie napojów słodzonych) współpracuje z organami odpowiedzialnymi
za zdrowie publiczne i niszczy naukę o żywieniu

11. Jak wielki przemysł spożywczy kupuje partnerów i zakłada organizacje-przykrywki

Część IV Jedzenie a społeczeństwo: niszczenie kapitału ludzkiego i intelektualnego

12. Ukryte mechanizmy opresji stosowane przez przemysł spożywczy: niesprawiedliwość społeczna, ubóstwo i rasizm

13. Jedzenie a zdrowie psychiczne, zachowanie i przemoc

14. Pracownicy farm i inne osoby zatrudnione w sektorze spożywczym: zapomniane ofiary obowiązującego modelu żywieniowego

Część V Wpływ obowiązującego modelu żywieniowego na środowisko i klimat

15. Prawdziwe znaczenie rolnictwa: żywność i nie tylko

16. Ziemia, woda, bioróżnorodność: co możemy stracić

17. Przemysł rolno-spożywczy: największy podmiot odpowiedzialny za zmiany klimatu

Epilog: przyszłość odżywiania, ludzi i planety

Podziękowania

Bibliografia

O Autorze

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »