60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby - Anna Piekarczyk

60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby

Anna Piekarczyk

28,00 zł

Dostępne formaty plików: PDF

Wydawnictwo Eprofess
ISBN 978-83-63435-62-2
Data wydania 23 października 2020
Język: Polski
Liczba stron: 82
Rozmiar pliku: 5,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
28,00 zł

Dostępne formaty plików: PDF

Opis

Jeżeli Ty lub ktoś z twojej rodziny choruje, a ty nie masz pomysłu na przyrządzanie zdrowych i odżywczych posiłków - z pomocą może przyjść nasz poradnik.

Przepisy polecane osobom, którym w trakcie leczenia zaleca się dietę łatwo strawną z dużą gęstością odżywczą:

  • w chorobach nowotworowych w celu oszczędzania przewodu pokarmowego (lub chorego narządu)
  • w stanach gorączkowych, dla osób z osłabioną odpornością
  • w chorobach trzustki, wątroby i dróż żółciowych
  • osobom niedożywionym i z niską masą mięśniową
  • w zespole jelita nadwrażliwego szczególnie w postaci biegunkowej (obniżona ilość węglowodanów fermentujących)
  • po operacjach, zabiegach medycznych
  • w infekcjach bakteryjnych i wirusowych
  • u osób w podeszłym wieku osobom z odleżynami,  trudno gojącymi się ranami
  • pacjentom neurologicznym

Dlaczego ten ebook?

  • Ponieważ właściwe żywienie na etapie choroby poprawia wyniki leczenia, zmniejsza powikłania po zabiegach operacyjnych i radioterapii, poprawia skuteczność chemioterapii, zapobiega utracie masy mięśniowej, przekłada się na mniejsze ryzyko wznowienia choroby, zapobiega infekcjom bakteryjnym i wirusowym.
  • Ebook oprócz konkretnych i ulubionych przez moich pacjentów przepisów zawiera także informacje na temat produktów, które należy wprowadzić do diety, jak i z czym łączyć składniki, aby przyśpieszyć proces leczenia, zregenerować chory narząd i wzmocnić cały organizm.
  • Dania mają dużą gęstość odżywczą, a więc Twój organizm szybciej zacznie się regenerować.
  • Przepisy mają zdjęcia.
  • Tematy poruszane to m.in.: jak stopniowo zwiększać błonnik  i dlaczego należy to robić; o tym dlaczego niektórym osobom nie polecam ksylitolu, jakie owoce należy spożywać, a jakich unikać, do czego może prowadzić zbyt niska temperatura pokarmu, itd.
  • Dowiesz się jak jeść przeciwzapalnie, dlaczego niektórym osobom zalecam odżywki medyczne oraz owoce liofilizowane.

 

Poznajcie nasze turboprzepisy na lepszą odporność, regenerację i zdrowie :)

Spis treści

Przepisy polecane osobom, którym w trakcie leczenia zaleca się dietę łatwo strawną: 6
1 Kasza manna z odżywką i musem malinowym 7
2 Serek wiejski z pomidorkami cherry, natką pietruszki i pieczywem 9
3 Grzanki z pesto i mozzarellą 10
4 Koktajl jaglana borówka 12
5 Jagodowy deser z chia i serkiem ricotta na II śniadanie 13
6 Jaglanko-ryżanka z musem jabłkowym 14
7 Omlet białkowy (z samych białek jaj) 15
8 Omlet z puree z dyni 16
9 Omlet sernikowo na słodko 19
10 Prowansalski omlet z kaszą jaglaną lub komosą ryżową 20
11 Domowa wędlina na kanapki i do sałatek 21
12 Śniadaniowy budyń z siemieniem lnianym 22
13 Kremowa pasta z kaszy jaglanej, buraka i ricotty 25
14 Pasta białkowa do kanapek z mięsa z rosołu 26
15 Pasta rybna z twarogiem 27
16 Pasta z awokado i fety 27
17 Pasta z pieczonych buraków oraz sera feta 28
18 Pasta z serka wiejskiego i jajek 28
19 Sałatka jajeczna z awokado i serkiem wiejskim 29
20 Rosół z makaronem lub kaszą jaglaną 30
21 Klopsiki na dwa sposoby: z indyka w lekkim sosie koperkowym oraz rybne w delikatnym sosie pomidorowym 31
22 Zupa krem: cukinia-marchew-ziemniak z grzankami 33
23 Marchwianka (zupa najlepsza przy biegunkach) 34
24 Kopytka ziemniaczano-serowe z cukinią 35
25 Kopytka dyniowe 37
26 Biały ryż z pieczoną rybą i młodymi marchewkami 38
27 Makaron z białym serem 39
28 Kuskus z warzywami 40
29 Zupa dyniowo-marchewkowa z grzankami i z pesto 41
30 Zdrowsza i lepsza wersja placków ziemniaczanych dla osób z jelitem nadwrażliwym 42
31 Pieczony łosoś z sosem jogurtowym i pesto oraz batatami 44
32 Delikatna galaretka z jajkami przepiórczymi, mięsem i marchewką 45
33 Cukinia faszerowana łagodnymi kaszami 46
34 Lekki krem z zielonego groszku 48
35 Łagodna i przeciwzapalna zupa tajska z indykiem Słodki smak 49
36 Lekki biszkopt z owocami 50
37 Szybki, sycący sernik z bananami 52
38 Delikatny biszkopt z owocami niskofruktozowymi i galaretką 53
39 Kulki rafaello 54
40 Tapioka z owocami 55
41 Kuskusowa szarlotka 57
42 Bananowe placuszki z komosą ryżową i żurawiną 58
43 Kuskus z musem owocowym 59
44 Galaretka jogurtowa 60
45 Delikatne gofry z serekiem ricotta i owocami 61
46 Pieczone jabłko z serowym nadzieniem 63
47 Domowy kisiel jagodowy 64
48 Ciasto z dynią i jabłkami 65
49 Ciasto marchewkowo-bananowe 66
50 Czekoladowo-bananowy napój mleczny 67
51 Ptasie mleczko Deser bogatobiałkowy 68
52 Sorbet malinowy 69
53 Lemoniada / Herbata z hibiskusa i mięty 70
54 Energetyczny koktajl arbuzowy 72
55 Odżywczy koktajl z mango, banana oraz mięty 73
56 Koktajl owocowy z odżywką białkową pomocny przy niedożywieniu 74
57 Włoski koktajl z odżywką białkową 75
58 Odwar z borówki czernicy 76
59 Przeciwwymiotny napój imbirowy 77
60 Herbatka z rozmarynu 78
61 Wzmacniający kisiel z żurawiny 80
62 Kisiel z siemienia lnianego z miodem lub sokiem owocowym 81

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »