Dostępne formaty plików: MP3
Wydawnictwo | Agora |
ISBN | 978-832-681-148-7 |
Data wydania | 2012 |
Język: | Polski |
Czas: | 12 godz. 53 min. |
Rozmiar pliku: | 715,3 MB |
Zabezpieczenie: | Znak wodny |
Dostępne formaty plików: MP3
Bramasole – opuszczona od dziesięcioleci willa koloru morelowego, z wyblakłymi zielonymi okiennicami, wymarzony dom Frances Mayes położony w uroczym zakątku nieopodal toskańskiej Cortony. Remontowany przez polskich robotników – solidnych, choć im też zdarzają się wpadki – powoli zapełnia się meblami kupionymi na targu staroci, otrzymanymi od przyjaciół. Jego właścicielka, profesor literatury na uniwersytecie w San Francisco, odkrywa w tym czasie zapachy rosnących w ogrodzie ziół i niezapomniane smaki włoskiej kuchni: sorbetu z mięty i bazylii, zimnej zupy czosnkowej, lokalnego wina chłodzącego się w starym kamiennym zlewie odnalezionym przy domu. Kilkadziesiąt z wypróbowanych przez siebie przepisów zamieściła potem w inspirowanej jej codziennymi zapiskami uroczej opowieści „Pod słońcem Toskanii”. Książka w interpretacji Danuty Stenki to świetny sposób, by poczuć atmosferę nieśpiesznego życia wyznaczanego przez rytm natury, wieczornych spotkań na placyku i w tawernie oraz wielowiekowej, obecnej tuż pod bokiem historii, nie wyjeżdżając z kraju, ani nawet nie wychodząc z domu...