AKAN. Powieść o Bronisławie Piłsudskim - Paweł Goźliński

AKAN. Powieść o Bronisławie Piłsudskim

Paweł Goźliński

31,99 zł

Dostępne formaty plików: MP3

Wydawnictwo Agora
ISBN 978-83-268-3019-8
Data wydania 2 października 2019
Język: Polski
Czas: 22 godz. 3 min.
Rozmiar pliku: 1,2 GB
Zabezpieczenie: Znak wodny
31,99 zł

Dostępne formaty plików: MP3

Opis

„TA WYSPA CAŁA JEST BLUŹNIERSTWEM.
JEŚLI STWORZYŁ JĄ JAKIŚ BÓG, TO STRACH SIĘ DO NIEGO MODLIĆ…”

Był starszy od Józefa o 13 miesięcy. Rywalizowali o te same dziewczyny i zaplątali się w ten sam spisek na życie cara. Lecz to 21-letni Bronisław został skazany na karę śmierci, zmienioną ostatecznie na 15 lat zesłania. Sachalin, odległa wyspa między wybrzeżem Rosji a Japonią, to piekło, jak pisał Czechow. Ale dla żyjących tam plemion jest domem. Staje się nim również dla Bronisława, który coraz bardziej oddala się od nieludzkiego świata zesłańców i zanurza w niezwykłym świecie Ajnów – najbardziej tajemniczego ludu na ziemi, otaczającego kultem niedźwiedzie i szamanów, a wystrzegającego się bliźniąt. Bronisław staje się dla Ajnów kimś więcej niż badaczem, który na zawsze ocali ich kulturę od zapomnienia. Tymczasem, w przededniu wojny rosyjsko-japońskiej, otwiera się przed nim szansa powrotu. Ale skorzystać z niej, oznacza porzucić ludzi, dla których stał się AKANEM.

„Paweł Goźliński połączył niezwykle ciekawe fakty historyczne i biograficzne z brawurową formą literacką. Oryginalne i podniecające!” – Małgorzata Szejnert

O Autorze:
Paweł Goźliński (ur. 1971) – teatrolog, wykładowca i pisarz, redaktor naczelny Wydawnictwa Agora. Autor książek „Bóg Aktor”, „Jul” oraz „Dziady”. Były szef „Dużego Formatu”, reporterskiego magazynu „Gazety Wyborczej” oraz „Książek. Magazynu do Czytania”. W 2010 roku wraz z Mariuszem Szczygłem i Wojciechem Tochmanem założył Instytut Reportażu. Studiował w Warszawie na Akademii Teatralnej, Uniwersytecie Warszawskim, w Szkole Wajdy oraz w Szkole Nauk Społecznych przy Instytucie Filozofii i Socjologii PAN, gdzie obronił doktorat pisany pod opieką prof. Marii Janion.

Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »