Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.),... - Zofia Rzeźnicka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.),...

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 978-83-8088-479-3
Język: Polski
Data wydania: 2016
Liczba stron: 272
Rozmiar pliku: 2,9 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
39,90 zł
Nasza cena:
19,95 zł

Dostępne formaty plików:

PDF

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

 

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.

Spis treści

Wstęp - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 1

1. Struktura rozważań 1

2. Apendyks humoralny 5

Rozdział I. Jajka w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 9

1. Jajka – wiadomości ogólne 9

2. Charakterystyka dietetyczna jajek 12

3. Charakterystyka farmakologiczna jajek 17

4. Zastosowanie jajek w procedurach terapeutycznych 20

5. Zastosowanie kulinarne jajek 49

Rozdział II. Mleko i produkty mleczne - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 59

1. Kilka słów o mleku i jego przetworach - Zofia Rzeźnicka 59

2. Nauka o mleku i jego pochodnych przed Galenem. Celsus i Dioskurydes. Wybrane aspekty - Maciej Kokoszko 63

2.1. Wstęp do galaktologii 63

2.2. Mleko i przetwory mleczne w O medycynie Aulusa Korneliusza Celsusa 64

2.3. Nauka o mleku i jego pochodnych w traktacie O sztuce medycznej Diosku- rydesa 85

2.4. Konkluzje na temat galaktologii Celsusa i Dioskurydesa 94

3. Mleko w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko 96

4. Oksýgala w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 128

5. Ser w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 134

6. Masło w dietetyce, farmakologii, procedurach terapeutycznych i sztuce kulinarnej - Zofia Rzeźnicka 170

Wnioski końcowe - Zofia Rzeźnicka 183

Słowniczek podstawowych terminów greckich - Zofia Rzeźnicka 197

Wykaz skrótów 205

Bibliografia 207

Źródła 207

Opracowania 217

Summary 243

Indeks osób 253

 

Indeks nazw geograficznych i etnicznych 256

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »