Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa - Ryszard Oślizło, Philip Lymbery

Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa

Wydawnictwo: Illuminatio
ISBN: 978-83-64645-59-4
Język: Polski
Data wydania: 13 sierpnia 2015
Liczba stron: 433
Rozmiar pliku: 1,1 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
49,90 zł
Nasza cena:
34,90 zł

Dostępne formaty plików:

EPUB , MOBI

Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia.

Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zostają zabite 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot, hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy.

Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda "od kuchni" przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w Usa, Peru, Chinach, Meksyku i pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków, leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę.

Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków zwierząt, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego – pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób.

Oto bulwersujący obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach – obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień.

Spis treści

  • SŁOWO WSTĘPNE
    • WPROWADZENIE
  • Stary MacDonald
  • I Przykre niespodzianki
  • Przykre niespodzianki
    • KALIFORNIJSKIE ŚLICZNOTKI: wizja przyszłości?
    • KURA DOMOWA: prawda ukryta pod etykietą
  • II Natura
    • MILCZĄCA WIOSNA: narodziny chemicznej ery rolnictwa
    • FAUNA I FLORA: akt wielkiego wymierania
      • STREFA ZAKAZU LOTÓW
      • ROZJUSZONE
      • ODWIECZNI TANCERZE SŁOŃCA
    • RYBY: rolnictwo schodzi pod wodę
      • ZABAWA W KOTKA I RYBKĘ
      • PLĄDRUJĄC PERU
    • OPIEKA NAD ZWIERZĘTAMI: co się stało z weterynarzami?
  • III Zdrowie
    • BAKTERIE I ANTYBIOTYKI: zagrożenie dla zdrowia publicznego
      • PENICYLINA DLA ŚWIŃ
      • MEKSYKAŃSKA STREFA ZERO DLA ŚWISKIEJ GRYPY
    • CORAZ WIĘCEJ W TALII: jakość żywności gwałtownie spada
  • IV Gnój
    • SZCZĘŚLIWI JAK ŚWINIE: opowieści o zanieczyszczeniu
      • BRETANIA W ROZKWICIE
      • RÓŻOWE STAWY W AMERYCE
    • POŁUDNIOWY DYSKOMFORT: początki kurczaka przemysłowego
  • V Kurcząca się planeta
    • ZIEMIA UPRAWNA: fermy przemysłowe eksploatują ją bardziej, a nie mniej
      • ZIEMIA NICZYJA
      • WYPALONA ZIEMIA
    • WAŻNIEJSZE NIŻ WODA: eksploatacja rzek, jezior i złóż ropy naftowej
      • ZAMIANA ROPY W ŻYWNOŚĆ
      • INTENSYWNY CHÓW TO BRUDNA ROBOTA
  • HAMBURGER ZA 100 DOLARÓW: iluzja taniej żywności
  • VI Jadłospis jutra
    • GMO: korzystne dla ludzi czy ferm przemysłowych?
      • ZŁOTY RYŻ
      • CZY UPRAWY GMO SIĘ SPRAWDZAJĄ?
      • KLONOWANIE
  • CHINY: spełnia się marzenie Mao o megafermie
  • KRÓLOWIE, MALUCZCY I SUPERMARKETY: kto sprawuje władzę
    • NOWE SKŁADNIKI: nowy sposób myślenia o żywności
  • ROZWIĄZANIE: jak uniknąć nadchodzącego kryzysu żywnościowego
    • JAK POSTAWIENIE LUDZI NA PIERWSZYM MIEJSCU POMAGA ZWIERZĘTOM
      • ROZWIĄZANIE
    • ZMNIEJSZENIE MARNOTRAWSTWA ŻYWNOśCI
      • ROZWIĄZANIE
    • PROWADZENIE HODOWLI I UPRAW, MAJĄC NA UWADZE PRZYSZŁOść
      • ROZWIĄZANIE
  • SIŁA KONSUMENTÓW: co ty możesz zrobić
    • JAGNIĘCINA
    • JAJA
    • WOŁOWINA
    • NABIAŁ
    • MIĘSO Z KURCZAKA
    • MIĘSO Z INDYKA
    • WIEPRZOWINA, BEKON I KIEŁBASA
    • RYBY HODOWLANE
    • KUPUJ PRODUKTY LOKALNE
    • POLUB RESZTKI, NIE MARNUJ NICZEGO
    • UNIKAJ NADMIARU MIĘSA
  • EPILOG
  • PODZIĘKOWANIA
  • NOTA O AUTORACH

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »