Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Tradycje kulinarne Korei - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Korei

Wydawnictwo: Hanami
ISBN: 978-83-60740-90-3
Język: Polski
Data wydania: 23 kwietnia 2015
Liczba stron: 305
Rozmiar pliku: 49,2 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
69,00 zł
Nasza cena:
44,99 zł

Dostępne formaty plików:

PDF

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w  międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

Spis treści

Wstęp
Ogólne informacje geograficzne
Kalendarz koreański
Hansik, czyli Kuchnia Koreańska
Kuchnia koreańska w źródłach pisanych
Początki Kuchni koreańskiej
Kuchnia dworu Królewskiego Joseon
Współczesna kuchnia koreańska
Produkty zbożowe i rośliny strączkowe
Bap
Garaetteok
Bibimbap
Gimbap
Jatjuk
Hobokjuk
Milmyeon
Guksu jangguk
Przyprawy, dodatki i produkty lecznicze
Warzywa, grzyby, wodorosty i owoce
Tongbaechu kimchi
Baek kimchi
Dongchimi
Kkakdugi
Haemul pajeon
Hobakjeon
Mięso, ryby, owoce morza i jaja
Bulion
Jidan
Mu malgeunjangguk
Tteokguk
Kimchi jjigae
Bulgogi
Słodycze
Hobak sirutteok
Yakgwa
Herbata, Kawa i napoje bezalkoholowe
Alkohole
Kuchnia, stół i zastawa
Zasady etykiety stołowej
Zakończenie
Transkrypcja i zasady wymowy
Spis zdjęć
Wybrana bibliografia
Indeks

 

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »