Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Dieta antymiażdżycowa - Barbara Jakimowicz-Klein

Dieta antymiażdżycowa

Wydawnictwo: Astrum Media
ISBN: 978-83-63758-57-8
Język: Polski
Data wydania: czerwca 2014
Liczba stron: 156
Rozmiar pliku: 8,5 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
29,00 zł
Nasza cena:
17,40 zł

Dostępne formaty plików:

PDF

E-book – "Dieta antymiażdżycowa". Seria zdrowie. Zdrowe diety

Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.

Spis treści

Wstęp

Co należy wiedzieć o miażdżycy?
Co to jest miażdżyca?
Jakie są stadia rozwoju miażdżycy?
Co to jest aterotromboza?
Czy grozi Ci miażdżyca?
Co to jest cholesterol?
Jakie są rodzaje cholesterolu?
W jaki sposób określa się poziom cholesterolu w organizmie?
Jakie są źródła cholesterolu?
Jakie są rodzaje zaburzeń lipidowych?
Jakie czynniki wpływają na poziom cholesterolu we krwi?
Jakie czynniki wpływają na rozwój miażdżycy?
Kto jest najbardziej narażony na miażdżycę?
Jakie są sygnały miażdżycy?
Gdzie najczęściej atakuje miażdżyca?
Czy łatwo wykryć miażdżycę?

Jak zapobiegać miażdżycy i jak ją leczyć?
Na czym polega profilaktyka pierwotna i wtórna?
Jaką rolę odgrywa dieta?
Jakie są najważniejsze zasady diety antycholesterolowej?
Jakie tłuszcze wybrać?
Jakie produkty są zalecane w diecie antymiażdżycowej?
Jakich produktów należy unikać?
Jakie są rodzaje diet antymiażdżycowych?
Jakie zasady przedstawia „Złota karta prawidłowego żywienia”?
Przykładowe jadłospisy
W jaki sposób można wspomagać dietę?
Jaką rolę odgrywa aktywność fizyczna?
Kiedy zaleca się stosowanie leków obniżających stężenie cholesterolu?
Jakie są rodzaje zabiegów chirurgicznych?
Co robić, aby zminimalizować występowanie i wpływ stresu?

PRZEPISY

Zupy
Surówki i sałatki
Dania jarskie
Dania z ryb i owoców morza
Dania z drobiu i mięsa
Desery i napoje

Bibliografia

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »