Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Nie zjadaj cukierka od razu - Robert Michalak, Irena Bartczak, Joachim de Posada

Nie zjadaj cukierka od razu

Wydawnictwo: MT Biznes
ISBN: 978-83-7746-826-5
Język: Polski
Data wydania: 17 kwietnia 2014
Czas: 2 godz. 16 min.
Rozmiar pliku: 62,6 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
24,90 zł
Nasza cena:
24,90 zł

Dostępne formaty plików:

MP3 , EPUB, MOBI

Cierpliwość cenniejsza niż złoto…

 

Arthur jest szoferem, który w pół godziny potrafi rozwiązać krzyżówkę w New York Timesie, przeprowadzić analizę stanu gospodarki Ameryki Łacińskiej i wykonać w pamięci obliczenia szybciej niż inni za pomocą kalkulatora. Jonathan jest równie inteligentny jak Arthur, równie pracowity, tyle tylko że jest milionerem. Z tej książki dowiesz się:

 

- Dlaczego Jonathan siedzi na tylnej kanapie limuzyny, a Arthur z przodu?

 

- Dlaczego ich życiowe osiągnięcia są tak różne?

 

- Co wyjaśnia różnicę między sukcesem a porażką?

 

Odpowiedź kryje się w przełomowym badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet Stanforda. W pokoju pozostawiono dzieci, każde z jednym cukierkiem, i poinformowano je, że albo mogą go zjeść, albo poczekać, a po piętnastu minutach dostaną drugiego jako nagrodę za cierpliwość. Niektóre z nich zjadły swojego cukierka od razu. Inne czekały. Prawdziwe znaczenie eksperymentu ujawniło się dziesięć lat później, kiedy badacze odkryli, że dzieci, które czekały na nagrodę, osiągały w życiu większe sukcesy niż dzieci, które natychmiast zjadły swojego cukierka.

 

Joachim de Posada, światowej sławy ekspert motywacyjny, który współpracował z tysiącami menedżerów i zawodowych sportowców, nie zmarnował tej lekcji. „Teoria cukierka” jest zwieńczeniem trzydziestu lat poszukiwań odpowiedzi na pytanie, dlaczego jednym się udaje, a innym nie. Posada był przekonany, że kluczowa różnica między sukcesem a porażką nie polega jedynie na ciężkiej pracy lub większej inteligencji, ale na zdolności do odroczenia gratyfikacji. Osoby potrafiące oprzeć się „cukierkom” osiągają większy sukces, podczas gdy reszta z nas zjada swoją porcję od razu, tym samym zwiększając swój dług i niezadowolenie, niezależnie od zawodu i zarobków. Ale nie musi tak być.

 

Za pomocą prostego opowiadania i przykładów wziętych z życia ta zdolna odmienić twoje życie książka pokazuje, w jak wielkim stopniu decyzje, które dziś podejmujesz, mogą zaowocować jutro – jeśli tylko nie zjesz swojego cukierka…od razu!

 

„Cierpliwość - cecha zwycięzców nie tylko, jeśli chodzi o biznes. Na każdym etapie kariery zakładamy sobie cele, wyobrażamy przyszłość, w której już je osiągnęliśmy. Jednak podobno to droga cieszy znacznie bardziej, niż cel – jeśli tylko znajdziemy w sobie siłę, by nie jeść cukierka od razu, by nie wybierać skrótów, by żyć najlepiej, jak potrafimy – każdego dnia, w każdej chwili.

 

Gorąco polecam tę niezwykłą książkę.”

 

Andrzej Hałabis, wiceprezes „DIAMENT” – Doradcy Finansowi sp. z o.o.

Spis treści

1 Analiza wstępna

2 Opowiadanie. Zjadając cukierka, działasz na własną niekorzyść

3 Ludzie sukcesu dotrzymują obietnic

4 Praktykowanie powstrzymywania się od zjadania cukierków

5 Do czego są skłonni ludzie sukcesu

6 Pomnażanie cukierków

7 Nastawienie na niezjadanie cukierka

8 Dojrzewanie

9 Najsłodszy cukierek

10 Analiza końcowa

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »