Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Szablą i wąsem - Agnieszka Hałas

Szablą i wąsem

Wydawnictwo: RW2010
ISBN: 978-83-7949-077-6
Język: Polski
Data wydania: 30 stycznia 2014
Liczba stron: 208
Rozmiar pliku: 829,0 KB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Nasza cena:
15,90 zł

Dostępne formaty plików:

MOBI , EPUB

Szablą i wąsem, ogniem i mieczem, kontuszem i dworkiem.

Prawdziwych Sarmatów już nie ma. Co się nam ostało? Ognie i miecze, potopy, Wołodyjowskie pany... Wilcze gniazda, diabły łańcuckie, samozwańce.... Charakterniki, szubieniczniki i licho wie, co jeszcze... No i fajnie, ale czy fikcyjni Sarmaci muszą być wszyscy na jedno kopyto?

Szablą i wąsem to zbiór opowiadań polskich autorek i autorów, którzy Sarmacji nadmierną rewerencją nie darzą i opowiedzieć chcą o niej inne, świeższe historie. A opowiadać jest przecież o czym. Czasy Pierwszej Rzeczypospolitej to sensacje, thrillery i komedie pisane historią, której niestety albo się wstydzimy, albo którą się chełpimy, zamiast po prostu się nią interesować. Zebrane w tym tomie opowiadania gromko jednak krzyczą „Veto!” i na spuściznę po Sarmacji patrzą z nowego punktu widzenia, czasem trzeźwo, czasem krzywo, a czasem zezem.

Od latających machin królowej Ludwiki, przez patriotyzm diabła Boruty, po alternatywne oblężenie Jasnej Góry – ten fantastyczny zbiorek bez czołobitności wyciąga z legendy i historii Sarmacji to, o czym wciąż warto snuć opowieści.

Patronat medialny nad antologią objęły portale literackie:

Creatio Fantastica, Fahrenheit, FantastykaPolska, Katedra.

Spis treści

PRZEDMOWA

Andrzej Sawicki: MACHINE DE POLOGNE

Monika Sokół: ISKRA BOŻA

Agnieszka Hałas: SZATAŃSKI PLAN

Stanisław Truchan: OBSYDIAN

Tomasz Kilian: DZIĘCIELINA

Dawid Juraszek: PARA BELLUM

GLOSSARIUSZ

DYKCJONARZYK

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »