Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Sushi i cała reszta - Michael Booth, Magdalena Rabsztyn

Sushi i cała reszta

Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
ISBN: 978-83-7705-315-7
Język: Polski
Data wydania: 10 czerwca 2013
Liczba stron: 338
Rozmiar pliku: 1,4 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
39,90 zł
Nasza cena:
29,90 zł

Dostępne formaty plików:

EPUB , MOBI

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mieszkańcom Zachodu. W towarzystwie zwariowanej rodziny podróżuje – korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen – od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta.

Z rzeczy mniej przyjemnych – jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który skutkuje katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: „Kim wy jesteście?”.

Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie…

Michael Booth – dziennikarz i autor książek podróżniczo-kulinarnych, m.in. Jedz, módl się, jedz (PWN, 2012). Regularnie pisuje do licznych brytyjskich i zagranicznych czasopism, takich jak: „Independent on Sunday”, „Condé Nast Traveller”, „Monocle” czy „Time Out”. Sushi i cała reszta otrzymała Nagrodę im. Kate Whiteman od brytyjskiego Związku Pisarzy Kulinarnych (Guild of Food Writers) dla najlepszej publikacji o jedzeniu i podróżach w 2010 r. www.michael-booth.com

Spis treści

Rozdział 1. Toshi

Rozdział 2. Płonąca kometa nad Braintree

Rozdział 3. Zobowiązanie

Rozdział 4. Bez brokułów

Rozdział 5. Sumo size me

Rozdział 6. Sławny na cały świat

Rozdział 7. Tempura klasy mistrzowskiej

Rozdział 8. Opowieść o dwóch szkołach gotowania: część pierwsza

Rozdział 9. Największy sklep rybny

Rozdział 10. E621 – przeprosiny

Rozdział 11. Najbardziej zapracowana ryba w oceanie

Rozdział 12. Kampania na rzecz prawdziwego wasabi

Rozdział 13. Ulica akcesoriów kuchennych

Rozdział 14. Sushi dla początkujących

Rozdział 15. „Coś specjalnego”

Rozdział 16. Kraby

Rozdział 17. Wodorosty

Rozdział 18. Opowieści z Kioto

Rozdział 19. Kiotyjskie Kółko Kulinarne

Rozdział 20. Ogrodnictwo

Rozdział 21. Najpiękniejszy posiłek na świecie

Rozdział 22. Najpierw weź krystalicznie czysty, wartko płynący górski strumień

Rozdział 23. Kryzys sake

Rozdział 24. Więcej niż sushi

Rozdział 25. Bary najszybszej obsługi na świecie

Rozdział 26. Magiczna miso

Rozdział 27. Las zagubionych dusz

Rozdział 28. Wołowa iluzja

Rozdział 29. Ama

Rozdział 30. Najlepszy sos sojowy na świecie

Rozdział 31. Opowieść o dwóch szkołach gotowania: część druga

Rozdział 32. Fukuoka

Rozdział 33. Pewnego razu w Shimonoseki

Rozdział 34. Okinawa

Rozdział 35. Kto chciałby żyć wiecznie?

Rozdział 36. Najstarsza wioska świata

Rozdział 37. Zdrowa sól

Rozdział 38. Restauracja na końcu mojego świata

Słowniczek

Indeks

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »