Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Japońskie słodycze - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Japońskie słodycze

Wydawnictwo: Hanami
ISBN: 978-83-60740-79-8
Język: Polski
Data wydania: 17 maja 2013
Liczba stron: 323
Rozmiar pliku: 21 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
69,00 zł
Nasza cena:
45,00 zł

Dostępne formaty plików:

PDF

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.

Spis treści

Wstęp 9

Rozdział I

Znaczenie i funkcja słodyczy w kulturze i sztuce kulinarnej 15

Znaczenie „słodyczy” oraz ich funkcja 16

Fizjologia smaku 26

Klasyfikacja słodyczy w Japonii 40

Rozdział II

Początki słodyczy na Wyspach Japońskich 57

Kultura żywieniowa w okresach jōmon, yayoi oraz kofun 58

Wpływy chińskie w sztuce kulinarnej mieszkańców Wysp Japońskich 65

Wpływy koreańskie w sztuce kulinarnej mieszkańców Wysp Japońskich 80

Nanbangashi – słodycze południowych barbarzyńców 93

Rozdział III

Rodzaje japońskich słodyczy 103

Namagashi 104

Han namagashi 136

Higashi 160

Rozdział IV

Słodycze w źródłach kultury 179

Słodycze we wczesnych japońskich źródłach pisanych 180

Książki kucharskie i pisma o sztuce kulinarnej 193

Obraz słodyczy w literaturze współczesnej, bajkach, sztuce, modzie i popkulturze 204

Rozdział V

Słodycze w życiu codziennym współczesnych Japończyków 215

Znaczenie wagashi w dorocznych świętach 216

Chasekigashi – słodycze używane w czasie ceremonii herbacianej 243

Nowe święta i trendy kulinarne 259

Zakończenie 279

Przepisy 281

Koshi an 282

Pasta z czarnego sezamu 282

Tsubu an 283

Małe manjū (około 12 sztuk) 284

Dorayaki (6 sztuk) 285

Dango i an dango 286

Mitarashi dango 287

Yōkan z koshi an 288

Yōkan z herbatą matcha 289

Okoshi (wersja współczesna) 289

Senbei z sezamem 290

Senbei z sosem sojowym 291

Iri mame w cukrowej skorupce 292

Migdały w zielonej skorupce 293

Kasutera - japoński biszkopt 294

Zielone czekoladki 295

Panna cotta z herbatą matcha 296

Bezy migdałowe z herbatą matcha 297

Czarne trufle sezamowe 298

Ciasto z czarnym sezamem 299

Rolada o smaku sosu sojowego z nadzieniem z tsubu an 300

Sernik z czarnym sezamem 301

Babeczki z tsubu an 302

Transkrypcja i zasady wymowy 304

Zasady wymowy japońskiej 304

Zasady wymowy chińskiej 305

Zasady wymowy koreańskiej 306

Historia Japonii (podział na okresy) 307

Wybrana bibliografia 308

Indeks 314

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »