Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Przetwory. Kuchnia polska. Poradnik - Karol Skwira

Przetwory. Kuchnia polska. Poradnik

Wydawnictwo: Literat
ISBN: 978-83-7774-577-9
Język: Polski
Data wydania: 2011
Liczba stron: 36
Rozmiar pliku: 8,1 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
3,99 zł
Nasza cena:
2,00 zł

Dostępne formaty plików:

PDF

Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji. Przykładowe przepisy: sok jabłkowy z miętą, marynowane rydze, ogórki kwaszone, suszone owoce róży, papryka pasteryzowana, dżem jarzębinowy, marmolada jeżynowo-jabłkowa, konfitura agrestowa, kompot czereśniowy, gruszki w occie. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Surówki i sałatki.

Spis treści

Wstęp 1

GRZYBY

Zakwaszane maślaki 2

Marynowane rydze 2

Solone borowiki 2

MARMOLADY, DŻEMY, KONFITURY

Marmolada pomarańczowa 4

Marmolada jabłkowo-jagodowa 4

Dżem jarzębinowy 4

Dżem morelowy 4

Konfitura wiśniowa 6

Konfitura jabłkowa 6

Konfitura agrestowa 6

Marmolada jeżynowo-jabłkowa 6

Konfitura truskawkowa 8

Powidła śliwkowe 8

Gruszki w cukrze 8

SOKI, PRZECIERY, KOMPOTY

Sok wielowarzywny 10

Sos pomidorowy z przyprawami 10

Przecier malinowy 10

Przecier morelowy 10

Syrop malinowy 12

Kompot jagodowy 12

Kompot agrestowy 12

Kompot czereśniowy 12

Sok z suszonych owoców 14

Sok jabłkowy z miętą 14

Sok z czarnej porzeczki 14

OWOCE, WARZYWA I GRZYBY W OCCIE

Śliwki w occie 16

Gruszki w occie 16

Wiśnie w occie 16

Ogórki konserwowe 18

Cebulka marynowana 18

Dynia w occie 18

Kalafior w occie 20

Brukselka w occie 20

Maślaki w occie 20

WARZYWA PASTERYZOWANE

Papryka pasteryzowana 22

Pomidory pasteryzowane 22

Fasola pasteryzowana 22

WARZYWA KWASZONE I KISZONE

Biała kapusta kwaszona 24

Biała kapusta kwaszona z węgierkami 24

Czerwona kapusta kwaszona 24

Buraki kwaszone 26

Papryka kwaszona 26

Ogórki kwaszone 26

SUSZONE GRZYBY, WARZYWA I OWOCE

Suszone borowiki 28

Suszona włoszczyzna 28

Suszony zielony groszek 28

Suszone jabłka 28

Suszone śliwki 30

Suszone owoce róży 30

Suszone jagody 30

Suszone gruszki 30

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »