Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać. Porady lekarza rodzinnego - Anna Wilkosz

Zatrucia pokarmowe. Jak im zapobiegać. Porady lekarza rodzinnego

Wydawnictwo: Literat
ISBN: 978-83-7774-476-5
Język: Polski
Data wydania: września 2012
Liczba stron: 36
Rozmiar pliku: 4,9 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Cena katalogowa:
3,90 zł
Nasza cena:
2,00 zł

Dostępne formaty plików:

PDF

Praktyczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat najczęściej występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych oraz chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Znajdziesz tu najważniejsze wiadomości o salmonelli, E. coli, gronkowcach, zatruciu jadem kiełbasianym, listeriozie, wirusowym zapaleniu wątroby typu A, rotawirusach, zatruciach grzybami i mikotoksynami, zatruciu alkoholem etylowym, tasiemczycach, włośnicy, motylicy wątrobowej, glistnicy, owsicy, biegunce i Helicobacter pylori. Znajdziesz tu przyczyny zatruć, informacje o profilaktyce, wskazówki, jak postępować, co jeść, a czego nie jeść.

 

Spis treści

Co to są zatrucia pokarmowe? 1

Co powoduje zatrucia pokarmowe? 1

Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? 3

Zatrucia bakteryjne 7

Salmonella 7

Escherichia coli 8

Gronkowce 9

Zatrucie jadem kiełbasianym 9

Listerioza 10

Zatrucia wirusowe 11

Wirusowe zapalenie wątroby typu A 11

Rotawirusy 12

Zatrucie grzybami i mikotoksynami 12

Zatrucie alkoholem etylowym 16

Choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego 18

Tasiemczyce 18

Włośnica 19

Motylica wątrobowa 20

Glistnica 20

Owsica 21

Postępowanie przy biegunce 22

Dieta przy biegunce 26

Biegunka podróżnych 27

Helicobacter pylori 28

Probiotyki 30

Zakończenie 31

 

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »