Telefon: 71 343 26 15
0
Brak produktów w koszyku.
Świat Według Reportera. Francja - Piotr Kraśko

Świat Według Reportera. Francja

Wydawnictwo: National Geographic
ISBN: 978-83-7596-408-0
Język: Polski
Data wydania: 2012
Liczba stron: 54
Rozmiar pliku: 9,4 MB
Zabezpieczenie: Znak wodny
Nasza cena:
15,99 zł

Dostępne formaty plików:

EPUB , MOBI

Świat Według Reportera jest serią książek z zapisem podróży znanego dziennikarza, prowadzącego i reportera Wiadomości TVP1– Piotra Kraśko.

Czy Francja wciąż jest imperium, jak chcą wierzyć Francuzi? Co croissanty mają wspólnego ze zwycięstwem naszej husarii w odsieczy wiedeńskiej? Czy gwiazdki Michelin są warte poświęcenia życia i za co przepraszała kata Maria Antonina tuż przed śmiercią? Dlaczego najlepsze restauracje świata są w Hiszpanii i czemu rok to czasem za mało, by zarezerwować tam stolik? Co widziała Madonna z okna swojego domu w West Hollywood i dlaczego w Bel Air nie ma chodników? Gdzie mieszkają najbogatsi Amerykanie i dlaczego nie sposób zapanować nad gangami, które królują tuż obok? Co się kryje w podziemiach Nowego Jorku i kto ma widok z jego dachów? Jak i za ile można kupić najdroższy apartament przy Central Parku?

Jak generałowi de Gaulle’owi udało się przekonać resztę świata, że Francja wciąż jest mocarstwem? Z jakim wyprzedzeniem trzeba rezerwować stolik w najlepszej restauracji świata i ile trzeba mieć w portfelu, by cokolwiek tam zamówić? Dlaczego Maria Antonina przepraszała kata tuż przed wejściem na szafot i co to miało wspólnego z ciastkami? Dlaczego Francuzi tak kochają rewolucje, ale nie wyobrażają ich sobie bez dobrego wina i ślimaków? Czy Paryż wciąż jest stolicą świata i dlaczego Francuzi udają, że nie znają angielskiego? Co wspólnego z croissantami ma Jan III Sobieski i bitwa pod Wiedniem?

Szybki kontakt

tel: 71 343 26 15
kom: 600 757 926
kontakt@czytio.pl
poniedziałek - piątek 09:00 - 16:00
ul. Lelewela 4
53-505 Wrocław
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnej realizacji usług i poprawnego działania strony.
Możesz określić sposób przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz tutaj »